Østerrikere redder industribygd

Representanter fra den østerrikske industrigiganten Mayr Melnhof Karton besøker papirfabrikken i Follafoss i dag. Med seg har de løfter om femti arbeidsplasser.

nye eiere besøker bygda

Østerrikere til Follafoss

– Vi lover mer enn femti arbeidsplasser, eller omtrent femti arbeidsplasser. Det blir litt annerledes drift enn ved Södra Cell, sier Helmut Payer Halmschlager, administrerende direktør i Mayr Melnhof Karton.

I desember i fjor kjøpte Mayr Melnhof Karton den nedlagte fabrikken i Follafoss i Verran kommune. Det skjedde etter at det svenske selskapet Södra Cell trakk seg ut tidligere samme år.

Helmut Payer Halmschlager

Helmut Payer Halmschlager besøker tidligere ansatte på fabrikken i Follafoss i dag.

Foto: Knut Reitan / NRK

– Vår plan er å gjenoppta produksjonen ved fabrikken i Follafoss. Hvordan vi skal gjøre det, er det vi skal finne ut nå, sier Halmschlager.

– Utrolig

Tidligere ansatte ved fabrikken er svært fornøyd med besøket.

– Det er helt utrolig. Jeg har snart arbeidet der i førti år, så det er klart jeg savner arbeidsplassen, sier Tor Overrein, tidligere ansatt i Södra Cell.

Tor Overrein

Tor Overrein er fornøyd med at fabrikken får nye eiere.

Foto: Knut Reitan / NRK

Tirsdag møtte ledelsen i selskapet ordføreren i Verran, og på onsdag skal de informere de tidligere ansatte ved fabrikken.

– Det har dratt ut litt i tid, men det er ingenting som er bedre enn at ballen begynner å rulle igjen, sier tidligere tillitsvalgt ved fabrikken Kristian Jensen.

De nye eierne har tidligere lovet at de tidligere ansatte ved Södra Cell skal få jobbene tilbake.

Hjørnesteinsbedrift

Fabrikken er hjørnesteinsbedriften i Follafoss som har omtrent 450 innbyggere. Produksjonen har alltid vært knyttet til papirvirke, men av ulikt slag.

Det østerrikske selskapet har over 8000 ansatte fordelt på 17 land. De vil bruke Fabrikken i Follafoss til å forsyne sin egen produksjon med papirvirke.

Siste fra Trøndelag

Kristin Agerlie er programleder på Midtnytt

Se kveldens Midtnytt-sending her

Se kveldens Midtnytt-sending her