Løvenes konge fikk kongens heder

I kveld fikk Helge Gudmundsen kongens fortjenestemedalje for sin innsats som livssynsmedarbeider i NRK og som trener for Flatås lions, et fotballag for utviklingshemmede.

Helge Gudmundsen får kongens fortjenestemedalje

Fylkesmann i Sør-Trøndelag, Britt Skjelbred, stod for overrekkelsen av kongens heder til Gudmundsen.

Foto: Morten Karlsen / NRK

I kveld skulle laget markere at det var 20 år siden Flatåsen lions startet opp, og en av hovedpersonene var naturligvis lagets trener gjennom alle disse årene, Helge Gudmundsen.

Han ante ingenting om hvilken høytidelighet som ventet ham.

– Dette kom som lyn ifra klar himmel, og jeg føler meg både beæret og ydmyk. Samtidig er jeg også litt stolt og takknemlig, medgir Gudmundsen.

Inspirasjon

I sin begrunnelse for tildelingen sa fylkesmannen, at Gudmundsen fikk prisen for sin store og varmende innsats på så mange fronter, blant annet sitt arbeid som livssynsmedarbeider i NRK gjennom mange år.

Men særlig la hun vakt på hans brennende engasjement for mennesker med utviklings- og funksjonshemninger, og trakk fram arbeidet med Flatås lions.

Det var en begrunnelse Gudmundsen satte pris på.

Flatås Lions

–Jeg ser på det slik at dette er en pris jeg deler med andre som jobber med det samme, å gi både utviklingshemmede og funksjonshemmede meningsfulle fellesskap som tar dem ut av ensomhet, passivitet og isolasjon.

Flatås lions

På Flatås lions er målet at alle skal få opplevelsen av god mestring, og et miljø som preges av trivsel og trygghet der den enkelte blir sett og verdsatt.

Foto: John Terje Krakvik

Gudmundsen har reist rundt og holdt foredrag om arbeidet med Flatås lions, og også vært med å starte nye lag. I dag finnes det over 100 fotballag for utviklingshemmede i Norge.

NRK TV - Løvene fra Flatåsen - 23.01.2006

Helge Gudmundsen jobbet i NRK i 29 år, og sluttet i NRK i 2015. Som livssynsmedarbeider ble han kjent både som programleder for "Salmer til alle tider" i radio og som mannen bak salmemaratonen på NRK1.