De siste tre ukene har Louise Juul Helliksen sittet i frivillig hjemmekarantene. Hun slet med å få luft ned i lungene. Var dette Covid-19?
Hun ville testes, men ble avvist i helsevesenet. Hun oppfylte ikke kriteriene. Avvisningen var starten på «World Citizen Report».
– Vi bør ha en større oversikt over innbyggernes status og tiltak, ut over dem som faktisk blir testet. Slik kan vi få et reelt overblikk på situasjonen, mener Helliksen.
Kan avdekke mønster for koronasmitte
Hun er administrerende direktør i ME Data AS. Sammen med kollegene har hun utviklet tjenesten som gjør det mulig for deg å registrere og oppdatere egen korona-status.
Enten du har fått bevist sykdommen med test, eller har symptomer, som feber og tretthet. Du kan registrere deg også som testet og friskmeldt. Noe norske myndigheter ikke har prioritert å registrere.
– Tjenesten hjelper å se mønstre, sier Helliksen, som var innovasjonsdirektør i Evry før hun startet eget selskap.
«World Citizen Report» er et register som skal hjelpe myndighetene i kampen mot koronaviruset.
Illustrasjon: FaksimileMålet er å bekjempe koronaviruset ved å gi myndighetene innsikt i hvordan smitten spres i et gitt område.
La oss si at en stor andel i en bestemt bydel i Trondheim oppgir at de har flere symptomer på Covid-19. Da kan myndighetene prioritere å øke testingen der.
– Uten oversikten over potensielle tilfeller, har en ikke mulighet til å prioritere spesifikke områder og personer for testing, sier Helliksen.
Norske helsemyndigheter sier at svært mange innovative sjeler tar kontakt nå. En av fordelene til Helliksen og kollegene, er at de allerede hadde bygget grunnmuren før koronakrisen traff oss.
RISIKABELT: – Jeg tar personlig risiko i arbeidet, men er innstilt på å kjøre videre, så langt vi kan, sier gründer Louise Helliksen.
Foto: Stein Lorentzen / NRKMener å ha løst utfordringen med personvern
ME data utvikler normalt en tjeneste for sikker utveksling av persondata basert på den internasjonale personvernforordningen, GDPR.
Problematikken rundt personvern i koronakampen er under debatt, nå som Folkehelseinstituttet lager en app for å overvåke smitte.
World Citizen Report skiller seg fra den, fordi plattformen skal kartlegge den enkeltes status og handling. Ikke bare den enkeltes bevegelser. Og selv om personvernet sikres, kobles informasjonen direkte til deg.
Slik er det helt sikkert at en og samme person kun kan registreres én gang.
Det er flere måter å registrere seg på, som har varierende grad av tillit, forklarer sikkerhetsekspert og styremedlem i ME Data, Per Thorsheim.
– Når dataen leveres til myndighetene, får de vite nivået som den enkelte har brukt for å verifisert seg, sier han.
Helliksen er i dialog med Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet om at tjenesten skal tas i bruk.
– Vårt inntrykk er at tjenesten virker profesjonell og i stor grad gjennomtenkt, sier Gun Peggy Knudsen områdedirektør i FHI.
Likevel er det per nå usikkert om de vil inngå et samarbeid – selv om de er helt enige om at en oversikt over alles korona-status er viktig i kampen mot viruset.
– Men vi tror at det i realiteten er svært vanskelig få å til. Da må hele befolkningen registrere seg og løpende oppdatere informasjon, også barn. Det tror vi kan bli vanskelig i praksis.
Helliksen vil fortsette dialogen. Men i tillegg til å hjelpe her hjemme, vil de nå ut til områder hvor korona virkelig kan bli det verst tenkelige mareritt.
Vil hjelpe før katastrofen treffer
Et av tiltakene mot koronaspredning er sosial isolasjon, noe mange opplever som langsomt og frustrerende.
Men for noen er det plent umulig å holde avstand fra andre.
Rundt 70.000 mennesker bor i al-Hol-leiren i Syria. Moria-leiren på Lesvos i Hellas er dimensjonert for 3000 mennesker. Nå bor 20.000 mennesker der. Dette er bare to av flere overfylte flyktningleirer.
Før snakket vi om hvis koronaviruset sprer seg dit. Nå snakker vi om når. I en flyktningleir i Aten er det påvist smitte allerede.
Norges Innsamlingsråd er interessert i World Citizen Report, forteller generalsekretær Siri Nodland.
MORIA: 20.000 mennesker bor i Moria-leiren på Lesvos i Hellas. Det er nesten ikke vann eller såpe der, ifølge Siri Nodland.
Foto: ANGELOS TZORTZINISStor personlig risiko
– Et verktøy som dette kan kartlegge smitte tidlig, og dermed sørge for at vi blir i stand til å se at vi må iverksette tiltak, sier Nodland.
I områder uten toaletter og vann, er tilgang på telefon eller PC ingen selvfølge. Derfor bør helsepersonell kunne registrere for folk.
MÅ FÅ OVERSIKT: Siri Nodland mener det er vesentlig å få tidlig oversikt over mulig smitte i flyktningleirer, og mener statusregistrering er et riktig tiltak.
Foto: PrivatSå langt har World Citizen Report kun 1500 unike brukere. Flertallet er i Norge, men ifølge gründeren er stadig flere brukere i utlandet.
De er avhengige av at mange registrerer seg. I dagene fremover vil de jobbe målrettet med rekruttering. De vil spre tjenesten raskere enn viruset.