Hopp til innhold

Louila (31) nektes livsviktig operasjon

Louila Tuban fra Filippinene har nyresvikt, og tåler snart ikke mer dialyse. Men fordi hun bare har midlertidig og ikke permanent oppholdstillatelse i Norge, har hun ikke rett på nyretransplantasjon. – Hun kan ikke sendes tilbake, sier legen hennes.

Louila Tuban

– Uten denne behandlingen dør jeg, sier Louila Tuban fra sykehussengen hvor hun er tilkoblet et dialyseapparat.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Louila er den eneste ved Sykehuset Levanger som får dialysebehandling fem dager i uken. Dette har hun gjort i snart fem år, men nå tåler hjertet hennes snart ikke mer av den tøffe behandlingen.

– Den eneste måten å få henne ut av dette på, er en vellykket nyretransplantasjon, sier overlege ved nyreseksjonen, Tor-Erik Widerøe.

Tor-Erik Widerøe

Overlege ved nyreseksjonen på Sykehuset Levanger, Tor-Erik Widerøe, jobber for at Louila skal få permanent oppholdstillatelse.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Louila Tuban

Dialysen og blodtrykksmedisinene tærer hardt på kroppen til Louila.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Pasienter som Louila blir normalt nyretransplantert i løpet av 40 dager. Men etter Rikshospitalets forskrifter skal de som transplanteres i Norge ha permanent oppholdstillatelse. Årsaken er at pasientene og donor trenger livslang medisinering og oppfølging i ettertid. Hittil har Utlendingsnemnda kun gitt Louila midlertidig opphold.

Rikshospitalet ønsker bedre samarbeid

– Slike pasienter trenger oppfølging og medisinering fra spesialister hele livet. Derfor krever vi at slike pasienter har permanent opphold i Norge, sier seksjonsoverlege Anna Varberg Reisæter ved Rikshospitalet.

Sammen med Rikshospitalet har legen til den 31 år gamle kvinnen klargjort Louila for en nyretransplantasjon, og Utlendingsnemda har ved flere anledninger fått dokumentasjon som beskriver hvorfor hun trenger permanent opphold for at de skal gjennomføre operasjonen.

– Vi kan ikke risikere at slike pasienter blir sendt hjem etter en operasjon. Hvis de ikke får de medisinene de skal ha hver dag og oppfølging, vil de støte fra seg det nye organet. Vi ønsker en dialog med Utlendingsnemda og et godt samarbeid, slik at vi kan finne gode løsninger for slike pasienter, sier Reisæter ved Rikshospitalet.

LES: Maria Amelie har fått permanent opphold

Samboeren: – Forferdelig trist

Louila Tuban kom til Norge som au pair i 2010. Kort tid etter fikk hun akutt nyresvikt, og ble innlagt ved sykehuset Levanger. Hun fikk livreddende helsehjelp og havnet i koma. Ved hjelp av dialyse overlevde hun. Overlege Tor-Erik Widerøe hjalp pasienten med å søke om opphold i landet for å få gitt henne en ny nyre.

Ifølge legene kunne hun ikke ha visst om sykdommen da hun ankom landet. Men vertsfamilien trakk tilbake arbeidsavtalen da hun ble innlagt på sykehus, og dermed hadde hun ikke noe grunnlag for å bli i Norge.

Nå bor hun i Levanger sammen med samboeren Frank Haugskott. Livet består av norskkurs på dagtid, og flere timers dialyse på kveldstid.

– Når hun kommer hjem fra dialyse, etter først å ha vært på skolen hele dagen, ser jeg at hun har det vondt. Da skjønner jeg alvoret og hvor syk hun er. Det er forferdelig trist, sier Haugskott, som er veldig bekymret for kjæresten sin.

LES: Iranske studenter kastes ut av Norge

Frank Haugskott og Louila Tuban

Frank Haugskott synes det er vondt å se samboeren lide som hun gjør.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

– Uten dialyse lever hun bare i et par uker

På grunn av helsetilstanden hjalp overlege Tor-Erik Widerøe henne med å søke om oppholdstillatelse. Etter flere vedtak om utkastelse, fikk overlege Widerøe sin advokatbror til å sammenfatte saken, noe som resulterte i en midlertidig oppholdstillatelse fra Utlendingsnemnda. Men den stadig dårligere helsetilstanden bekymrer legen.

– Alt er klart for en nyretransplantasjon, og vi har bedt Utlendingsnemda om å omgjøre vedtaket sitt for å få en løsning. Det er ingen mening i at hun bare får midlertidig oppholdstillatelse. Det fører ingensteds hen, annet enn at vi belaster hjertet hennes kolossalt, sier han.

Widerøe sier han har sjekket ut forholdene på Filippinene. Kvaliteten på behandlingen er ifølge ham livstruende for Louila. Pasientene er dessuten avhengig av penger for å få dialyse, og Louila kommer ikke fra en velstående familie.

– Det står i legeforskriftene at jeg ikke kan avslutte en behandling uten å vite hvem som skal overta den og om de kan gjøre den samme jobben. Jeg vet at hvis dialysen opphører når hun flytter til Filippinene, vil hun ikke leve lenger enn et par uker.

LES: Skal avsløre nyresviktgåten

UNE: – Legen sa hun ville få transplantasjon

Kommunikasjonssjef i UNE, Bjørn Lyster, sier det er helsefaglige vurderinger og Helsedepartementet som avgjør hvem som skal få hva slags behandling i Norge. Hvis det er behandling som ikke kan vente, kan denne gis uavhengig av oppholdsgrunnlag.

– Men hvorfor gir UNE Louila bare midlertidig oppholdstillatelse, når hun uansett ikke kan sendes ut av landet på grunn av helsetilstanden?

– Hun ble gitt midlertidig oppholdstillatelse i januar fordi behandlende lege sa at hun ville få en transplantasjon i løpet av en måneds tid. Dette skjedde ikke, men det var derfor vi sa ja, sier Lyster.

Han sier videre at hvis en transplantasjon faller inn under det som er helt nødvendig og som ikke kan vente, må legen ta dette opp i helsevesenet og ut fra departementets regler.

Louila Tuban

Louila jobber flittig med norskleksene, og håper hun kan bli frisk og få en jobb.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

– Hvis det skal gis permanent opphold etter Utlendingslovens paragraf 38, om sterke menneskelige hensyn ved helsetilstander, skal det mye til for at det slår til alene. Da er det ofte snakk om svært alvorlige ting, og hvor man er fra et land uten behandlingsmuligheter.

– Louilas sak er annerledes. Vi har gitt midlertidig opphold, fordi det var meningen at hun skulle returneres etter behandlingen som legen hadde beskrevet.

LES: UDI godkjenner tvilsomme au pair-søknader

– Vil bli frisk og skaffe meg en jobb

Hjemme i Levanger jobber Louila flittig med norskleksene, selv om hun er både sliten og redd for fremtiden.

– Jeg ønsker en operasjon så snart som mulig, slik at jeg blir frisk og kan skaffe meg en jobb, sier hun.

En bekymret overlege Widerøe sier de har et kjempeproblem med å regulere blodtrykket hennes, og at de ikke vil greie dette før nyrene hennes blir tatt ut og erstattet med nye.

– Vi kan aldri sende henne tilbake til Filippinene, og det har vi sagt til Utlendingsnemda. Hun vil med sikkerhet komme til å dø hvis vi gjør det, sier Widerøe.

LES: Varsler søksmål mot UNE