Lotto-maskin avgjør hvem som får jakte

Når nærmere 300 av landets beste elgvald legges ut for påmelding, er interessen rekordstor. Statskog bruker ei Lotto-maskin for å få fordelingen så rettferdig som mulig.

Elgjakt. Skogens konge passerer elgposten i trygg forvisning om at det er kalv vi skal ha…..

Jakten på skogens konge er fortsatt svært populær rundt om i Norge. I år legger Statskog ut flere vald enn noen gang.

Foto: Knut Rønning

Elgjakta

Statskog tjente 14 millioner kroner på norske elgjegere i 2015.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Mellom 1. april og 1. mai kan jegere over hele landet søke om vald på Statskogs enorme eiendommer. I fjor søkte rundt 1000 jaktlag på 220 vald. I år legger landets største grunneier nærmere 300 vald ut til jegerne.

– Ja, interessen for jakt er fortsatt veldig stor i Norge, så vi forventer enda større pågang i år, sier fagsjef Jo Inge Breisjøberget i Statskog til NRK.

Lotto-maskin

Det betyr at fordelingen av valdene må gjøres på rett måte.

– Vi tar ikke imot bestikkelser, nei. Trekningen av valdene foregår med ei Lotto-maskin uberørt av menneskehender, så det er ikke noe vi kan påvirke, forsikrer Breisjøberget.

Men ikke alle jegerne tror alltid at fordelingen av elgvaldene er rettferdig.

– Når enkelte jaktlag får de samme valdene år etter år, er det mange som tror det er humbug. Men det er det altså ikke, sier fagsjefen i Statskog.

De mest populære områdene er der hvor jegerne kan bruke løshund og der det er mye elg. Som for eksempel fjellterreng både i Nord- og Sør-Norge.

Ulven skremmer jegerne

– Men i områder med en del ulv sliter vi mer. Der opplever vi at jaktlag sier opp kontrakten og er redd for hundene sine. De vil ikke være der og finner andre alternativer, sier Jo Inge Breisjøberget.

I fjor var rundt 60.000 elgjeger og 45.000 hjortejegere i aksjon, og Statskog tok inn rundt 14 millioner kroner på elgjakta.

– Vi kunne sikkert tjent enda mer penger på jakta. Vi har mange store og fine terreng med mye elg. Hadde vi lagt de ut på anbud, ville prisene blitt helt annerledes. Men det gjør vi altså ikke. Vi skal tilby vald til alle som ønsker å jakte, og prisen skal ikke være ekskluderende, fortsetter han.

Men fortsatt må jegerne smøre seg med en stor porsjon tålmodighet. For elgjakta starter ikke før i slutten av september.

Jo Inge Breisjøberget

Jo Inge Breisjøberget er fagsjef i Statskog og gleder seg til høstens elgjakt.

Foto: Espen Sandmo/NRK