NRK Meny
Normal

LOs sommerpatrulje er på veiene fra i dag

I dag begynner LOs sommerpatrulje jobben med å sjekke hvordan ungdom blir behandlet i trøndersk arbeidsliv.

Amund Losen Moholt er leder for Arbeiderlaget på Kvål

Amund Losen Moholdt, faglig ungdomssekretær i LO i Sør-Trøndelag, sier at mange unge fortsatt ikke har arbeidskontrakt.

Foto: Privat

I mer enn tretti år har LOs sommerpatrulje oppsøkt arbeidsplasser for å informere ungdom med sommerjobb om plikter og rettigheter. I år er det rekordmange fra sommerpatruljen på vegen, nærmere bestemt 60 stykker i hele Trøndelag.

– Vi ønsker å treffe ungdom. Formålet med LOs sommerpatrulje er at ungdommene skal få et godt møte med arbeidslivet, sier Amund Losen Moholdt, faglig ungdomssekretær i LO i Sør-Trøndelag.

Vanskelig å si fra

– I det store og hele er det norske arbeidslivet veldig bra, men det er ingen hemmelighet at ungdom av og til får et dårlig møte med arbeidslivet. Det kan være manglende arbeidskontrakt, eller at de ikke får pauser, sier Moholdt.

Er det noen aktører som skiller seg ut med å være gjennomgående dårlig på arbeidsvilkår for ungdom?

– Det vil jeg ikke si. Men enkelte bransjer er nok litt usikre på reglene, og hvordan man for eksempel skal løse dette med en dopause når det kun er en person på jobb.

– Jeg tror mange unge vet hva rettighetene deres er, men mange er usikre når de er nye i arbeidslivet og synes det kan være vanskelig å si fra. Derfor er det viktig at vi betrygger dem.

Fortsatt en del uten arbeidskontrakt

Patruljene besøker særlig butikker og arbeidssteder langs vegene, men prøver å treffe et bredt spekter av aktører.

– LOs sommerpatrulje har drevet med dette i tretti år. Kan du si noe om utviklingen?

– Det vi ser er at flere får den overtidsbetalingen som de skal ha, og det er en god utvikling. Samtidig er det slik at 5,5 prosent av dem vi møter ikke har arbeidskontrakt, og dette ser vi på som et stort problem. Arbeidskontrakten er din garanti og ditt bevis på at du jobber der du jobber.