NRK Meny
Normal

Lønnskutt på pallen

De beste hopperne i verdenscupen får et kraftig lønnskutt til vinteren. I år må de dele pengepremiene sine med de dårligste.

Lønnskutt på pallen
Foto: Erland Knutsen / NRK

- Må jo begynne å budsjettere med et par seiere i året nå da, så jeg har penger til å drive med dette, sier Anders Bardal.

I 2008 dro han inn 170 000 kroner på seieren i Zakopane. I år må det mange flere pallplasseringer til for at det skal gi like store utslag på lønnskontoen.

Fordeling

Tidligere ga pallen henholdsvis 30, 20 og 10 tusen sveitsiske franc. I år har det internasjonale skiforbundet FIS valgt å kutte pengepremiene til de beste og fordele dem på alle som kommer til finale.

- Slik jeg har hoppet de to siste årene så lønner jo dette seg for meg. Det blir mer penger på de med plass nummer 5 og 30, enn hva de aller beste får, sier Bardal.

- Større pott

I år er topp-premien 1/3-del av det den var sist vinter. 10 000 sveitsiske franc er drøye 56 000 norske kroner. Den som kommer på 30. plass i rennet får 565 kroner i lommepenger

- Jeg synes det er rett at de senker pengebeløpet til pallplasseringene så ikke forskjellene blir så store. Men jeg synes ikke det er rett at de fordeler potten, de burde heller økt potten, det har nok FIS penger til, sier Bjørn Einar Romøren

- Satse høyt

Med 7 pallplasseringer tjente Anders Jacobsen 474 000 kroner sist vinter - og var den av de norske hopperne som tjente mest. Nå må han kanskje bruke mer tid på å skaffe inntekter på annen måte.

- Er du ikke helt i toppen, så er det ingen som betaler husleia mi. Nå avhengere det mer av at man får med seg sammarbeids-partnere, og ellers må jeg vel bare satse på å være blant de beste, sier Jacobsen

Video fra Trøndelag

Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.
Tellefsen antyder at Liv Ullmann duppet av under den nye Trondheims-filmen. - Det beste i meg kommer herfra, sier Liv Ullmann etter å ha sett filmen på Kosmorama.