Lokker med grisebilder av Northug

Da Petter Northug grisebanka Marcus Hellner i stafettspurten under VM, ble kommentator Jonas Karlsson så sur at utbrøt ”Han är en gris!”. Sånt går ikke i glemmeboka i Trøndelag.

Grisebilde av Petter Northug

Petter Northug godkjente glatt at denne montasjen blir brukt i en reklamekampanje for å lokke svenske studenter til husdyrfag ved HiNT

Foto: Marit Hoven/Heiko Junge/SCANPIX/Anne Lein Kristiansen

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Skikongen var ikke tung å be da han ble spurt om å være med i en reklamekampanje for å lokke svensker til Høgskolen i Nord-Trøndelag (HiNT), skriver Trønder-Avisa.

Høgskolen vil lokke flere svensker over grensa for å ta treårig bachelorstudium i husdyrfag.

Video Hør SVT's kommentar på innspurten.

– Langrennsløpere er som svin

Prosjektleder Marit Hoven sier det var helt naturlig å spørre Northug om å stille opp, for hun mener det er mange likhetstrekk mellom en god langrennsløper og svineproduksjon av høy klasse.

– Våre studenter lærer om hvordan grisen tar ut sitt potensial gjennom optimalt miljø og velferd. De grisene som har godt management, er også gjerne de som presterer best, det vil si bygger størst muskler, sier Marit Hoven.

Gränsesprengende

Hoven sier Pig business handler om god ernæring, genetikk og bedriftsledelse. Flere av de som har studert husdyrfag ved HiNT har tatt doktorgrad innen avl og jobber med eksport av svinegener til USA.

– Det betyr at grisene er i verdensklasse, men det var vel neppe denne parallellen Jonas Karlsson siktet til i sin karakteristikk av Petter Northug på svensk TV, sier Hoven.

Men hun takker Karlsson for at de fikk ideen til den nye reklamekampanjen.

– Det var en gavepakke for oss som jobber med et norsk-svensk samarbeid om husdyrfaglig utdanning. Der er grisen et sentralt dyr, så her fikk vi virkelig drahjelp fra den svenske sportsjournalisten, sier hun.

Petter er en grisegutt

Team Northug liker den utradisjonelle måten å markedsføre ei litt småtraust næring.

– En artig idé. Den representerer mye av den typiske trønderhumoren Petter selv er en eksponent for, sier manager John Northug.

– Og hvis dette gjør at ungdommer får lyst til å velge denne studieretningen, er det flott. Vi synes også det er flott at det drypper noen kroner på Framverran IL i forbindelse med denne saken, sier han.

Han forteller at de hadde griser på gården der Petter vokste opp.

– Det ble drevet med gris på gården fram til omtrent 1970, men ikke i noe stort omfang. Vi hadde imidlertid en gris da Petter var liten, men han ble så glad i den og så lei seg da den skulle slaktes, at vi aldri skaffet en ny, sier John Northug.

Fotomontasje

Fristen for å søke på studiet er allerede 15.april, dermed rakk ikke Northug jr. å bli med på fotosession i fjøset. Derfor fikk HiNT lov til å lage en fotomontasje med gamle bilder av skikongen og en liten gris.

– Jeg måtte stille opp som stand inn for Northug i grisebingen i fjøset, sier Hoven til NRK.

– Vi hadde forskjellige griser og denne var definitivt mest med, sier hun.

Grisen har ikke noe navn foreløpig.

– Kanskje vi må ha en navnekonkurranse, men det ligger vel an til Petra kanskje.

HiNT rekker heller ikke å trykke opp brosjyrer for å sende til skoler i Sverige, men Hoven satser på en reklamekampanje på nett.

– Vi vil jo gjerne ha norske studenter også, men det er ett helt nytt studium ved Jämtlands läns institutt för Landsbygdsutvikling utenfor Østersund. Så der kliner vil til i forskjellige aviser også, sier hun.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.