NRK Meny
Normal

Lokale jegere får ikke jakte

-Det er uakseptabelt at lokale jegere ikke har ansvaret for bjørnejakta i Namdalen, mener Norges Jeger- og Fiskerforbund.

bjørn
Foto: PER LØCHEN / Scanpix

Mandag ga Direktoratet for Naturforvaltning fellingstillatelse på en bjørn i Nord Trøndelag, og jegere fra Statens Naturoppsyn fikk ansvaret for jakta.

-Vi frykter at det nå blir opprettet et statlig jegerkorps som skal ta seg av felling av alle de store rovdyrene, sier Endre Alstad, fylkessekretær i Norges Jeger- og Fiskerforbund i Nord-Trøndelag.

Han mener denne skadefellinga har vært en unik sjanse for lokale jegere å få økt sin kompetanse og få kjennskap til bjørnejakta.

Alstad mener Direktoratet også bør vurdere ressursbruken når betalte jegere får oppgaver som frivillige kunne tatt.

I Namdalen har de lokale jaktlagene kastet seg rundt og startet forberedelser til storviltprøven for å kunne være med på dette. Så får vi se at SNO har tatt over med helikopter og alt det medfører. Det er meget uheldig, mener Alstad.

Men seniorrådgiver i Direktoratet for Naturforvaltning, Morten Kjørstad, sier SNO fikk oppgaven i tråd med kommunenes ønsker.

To spesialtrena jegerar frå Statens Naturoppsyn

Spesialtrente jegere fra Statens Naturoppsyn.

Foto: MMSfoto: Synnøve Aasland / NRK

- Vi har ikke fått noe signal fra kommunene om at de var kritiske til at SNO skulle gjøre denne jobben. Tvert imot, sier han.

Han mener dette var den beste løsninga siden det var en skadefellingstillatelse, og ikke vanlig lisensjakt.

- Det er begrenset med erfaring på bjørnejakt i Norge og Statens Naturoppsyn har noen personer med spesialkompetanse på bjørn og bjørnejakt. De som skal gjøre denne jobben er veldig dyktige, men de har jo lokale jegere som bistår seg i det aktuelle området, sier han.

Video fra Trøndelag

Som på Armfeldts tid: I tidsriktige vadmelsuniformer gikk Holtaalske Skieløber Compagnie de to milene over Bukkhammaren, - på treski og med en stav.
Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.