Lokal matsuksess på Inderøya

Lokale matprodusenter merker lite til nedgangstidene. På Inderøy er det ikke tid til vinterferie.

Astrid Aasen

- Vi har fått mange henvendelser fra folk som vil kjøpe isen vår. Det sier vi ikke nei til, selv om vi egentlig ikke er klare for salg. Vi jobber med å utvikle emballasje for produktet, og har derfor ligget litt lavt i terrenget, forteller Astrid Aasen ved Gangstad Gårdsysteri.

Ysteriet er en del av « Den Gyldne Omvei», et samarbeid mellom 20 lokale produsenter av mat, kunst og forskjellige andre tilbud, alle i Inderøy.

Grüne Woche

Sammen med Inderøy Slakteri deltok ysteriet på matmessen «Grüne Woche» i Berlin i januar, og det var her isen ble presentert for publikum.

- Vi oppdaget etter hvert at vi måtte være litt pågående, men når folk først hadde fått smaken på isen var de veldig positive, forteller Aasen.

Selv om de ikke har gått aktivt ut mot det norske markedet med den, har mange fått en liten smak.

- Vi serverte blant annet til 250 personer under Hellkonferansen nå i februar, og Rica Hell Hotell har den allerede på menyen.

Klar i mai

Aasen håper på å ha isen ute i butikkene i løpet av mai, og kan love en is som mange vil like.

- Den kommer til å ligge i det øvre sjiktet både når det gjelder pris og kvalitet. Siden vi bruker mye egg og fløte i produktet, ender vi opp med en ganske mektig is. Det finner man fort ut når man spiser den, sier hun.

For is-entusiaster er det spennende ting i vente. Planer om en elg-is smakssatt med blant annet skudd av gran og bjørkeløv, samt akevitt-is laget med karve fra Inderøy kan få enhver til å slikke seg om munnen.

Ingen vinterferie

Også salget av ost fra gården går over all forventning.

- Ja, ostesalget har alltid gått bra, og er i stadig økning. Nå har vi så mange faste kunder at vi ikke kan ta på oss flere. Vi har mer enn nok med å tilfredsstille etterspørselen, så noen vinterferie blir det ikke tid til her i gården, sier Aasen.

Fremgang for Inderøy Slakteri

Også Inderøy Slakteri ser lyst på fremtiden, og ekspanderer nå sitt nedslagsfelt til de store kystbyene mellom Bergen og Kristiansand.

- Vi har avtaler med Coop region midt, nord, øst og innland nå. Målsettinga har hele tiden vært å få et større distribusjonsnett, forteller daglig leder i Inderøy Slakteri Elisabeth Tronstad.

Nå har de altså inngått en ny avtale med Coop vest om å levere Inderøysodd og kjøttboller.

Tronstad sier avtalen med Coop Vest i utgangspunktet er verdt rundt to millioner kroner, mens den sannsynligvis kommer til å bety enda mer på sikt.

I mars skal slakteriet i møte med Coop for å få med elgsalami inn i produktlinjen fra Inderøy.