NRK Meny
Normal

Livsfarlig medisin stjålet fra klinikk

Legemiddelet Mivacron er stjålet fra en klinikk i Trondheim. Medisinen kan være dødelig hvis det brukes på feil måte.


Mivacron

STJÅLET: Dette er legemiddelet politiet i Trondheim nå går ut og advarer mot. Legemiddelet Mivacron kan være dødelig hvis det brukes på feil måte.

Foto: Stein Roar Leite / NRK

Legemiddelet er stjålet fra klinikken Teres Stokkan i Trondheim, og ble meldt stjålet onsdag ettermiddag.

– Mivacron anses som svært farlig, og det er viktig for oss å få kontroll på ampullene, sier krimvaktleder May Britt Enmo til NRK.

Kan lamme pusten

Flere ampuller med legemiddelet ble stjålet fra lokalene til Teres Stokkan. Klinikksjef Geir Bauck forteller at uvedkommende har kommet seg inn i lokalene ved operasjonssalen hvor slike medisiner oppbevares.

Klinikksjef Geir Bauck

Klinikksjef Geir Bauck sier legemiddelet virker muskelavslappende og brukes i akutt under operasjoner der pasienten er i narkose.

Foto: Stein Roar Leite / NRK

– Fra et skap er det muskelavslappende legemiddelet Mivacron stjålet, sier Bauck til NRK.

Ifølge klinikksjefen er Mivacron ikke et narkotisk stoff som er interessant for en typisk misbruker. Legemiddelet oppbevares heller ikke i samme skap som narkotiske stoffer.

Legemiddelet brukes akuttmedisinsk hvis det oppstår krisesituasjoner under operasjoner der pasienten er i narkose.

– Hvis dette stoffet injiseres i blodet av noen som ikke er i nærheten av legepersonell, kan de rammes av åndenød, sier Bauck.

– Uforståelig at de fikk det til

Ifølge klinikksjefen er skapet som inneholder akuttmedisinske legemidler alltid låst når det ikke gjennomføres operasjoner. Skapet låses opp når det settes i gang inngrep som krever anestesi.

– Det er helt uforståelig hvordan noen har kommet seg ubemerket inn i lokalene. Her har det vært normal bemanning og aktivitet i hele dag, sier Bauck.

Klinikken har drevet virksomhet i over 20 år, og har aldri vært utsatt for noe lignende.

15 ampuller er borte

Klinikksjefen var rask med å varsle politiet da tyveriet ble oppdaget. Det er prosedyre å si fra når slike medisiner havner på avveie.

Politiet ser svært alvorlig på hendelsen og advarer på Twitter om at stoffet kan være dødelig.

– Det anses for å være svært farlig, og dersom det injiseres i blod vil man kunne omkomme raskt av åndedrettslammelse, sier krimvaktleder May Britt Enmo.

Ifølge politiet er mellom 10 og 15 ampuller stjålet.

Ønsker tips

Politiet vet ikke hvordan tyveriet skjedde, og Enmo opplyser at saken er under etterforskning.

– Vi har ikke full oversikt ennå. Vi har prioritert å forhindre, blant annen gjennom media, at noe bruker dette stoffet uten å vite hvor farlig det er, sier Enmo.

Hun presiserer at medikamentet brukes i forbindelse med narkose, og det har ikke misbrukspotensial.

Dersom noen har opplysninger eller tips om hvor ampullene befinner seg og/eller om gjerningsperson(ene), bes de om å kontakte politiet på telefon 73899090/02800.

Laster Twitter-innhold