Hopp til innhold

Liten fisk kan stoppe utbygging

Den planlagte kraftutbyggingen av Trongfossen i Namsskogan kan bli stoppet av en liten laksefisk.

Trongfossen

Trongfossen i Namsskogan er en av de siste store fossene i Namsen som ikke er bygd ut.

Foto: Bjørn Solli/NRK

Namsblank

Denne lille fisken kan stoppe Nord-Trøndelags E-versk store utbyggingsplaner i Namsskogan.

Foto: Fylkesmannen i Nord-Trøndelag

Fisken namsblanken lever kun i de øvre delene av elva Namsen, og ei vannkraftutbygging i fiskens leveområde kan true arten. Nå ønsker Nord-Trøndelag E-verk å bygge ut fossen for å skaffe elektrisk strøm.

– Store konsekvenser

Men Lars Haltbrekken fra Naturvernforbundet tror utbygginga henger i en tynn tråd.

– Konsekvensene for namsblanken kan bli store om fossen bygges ut. Det viser konsekvensutredningen fra Norges vassdrags- og energidirektorat, sier Haltbrekken til NRK.

Han understreker at fisken er en sjelden art.

Lars Haltbrekken

Lars Haltbrekken og Naturvernforbundet kjemper for å bevare Trongfossen.

Foto: Kjell Herskedal / SCANPIX

– Vi har et ansvar for å ta vare på fisken, og vi tror han kan velte hele prosjektet. Dette er en utbygging vi må stoppe, mener han.

Kan bli fredet

Namsblanken er en lokal smålaksstamme som ikke finnes andre steder. Nå foregår det et arbeid for at den skal bli såkalt prioritert art. Hvis det arbeidet lykkes, kan det bli vanskelig å bygge kraftverk i fossen.

– Fylkesmannen i Nord-Trøndelag og Norsk institutt for naturforskning har gjort et utredningsarbeid om dette. Vi sender nå saken videre til Direktoratet for naturforvaltning, og til slutt er det Miljøverndepartementet som avgjør om namsblanken blir en prioritert art, sier senioringeniør hos fylkesmannen i Nord-Trøndelag, Øystein Lorentsen.

Hvis namsblanken blir en prioritert art, vil den i praksis bli fredet.

– Da vil den bli en prioritert art i henhold til Naturmangfoldloven. I praksis blir den da fredet. Vi mener det er gode grunner til at den bør bli det, sier Lorentsen.

Åtte kraftverk

Fra før er det åtte kraftverk i Namsen, og Trongfossen er den siste store fossen i hovedløpet som ikke er utbygd. Utbyggingen vil koste 600 millioner kroner, og gi strøm tilsvarende 6000 husstander. Namsskogan kommune håper å få mellom tre og fire millioner kroner hvert år om fossen bygges ut.

Stian Brekkvassmo

Namsskogan-ordfører Stian Brekkvassmo ønsker utbygging.

Foto: Espen Sandmo, NRK

Namsskogan Arbeiderparti gikk til valg på at de ønsker en utbygging av Trongfossen, og vant valget i fjor høst.

– Vi ønsker en utbygging. Vi regner derfor med at flertallet her i Namsskogan ønsker å bygge ut Trongfossen, i og med at så mange stemte på oss, sier ordfører Stian Brekkvassmo.

I går kveld arrangerte Norges vassdrags- og energidirektoratet høring om saken i Namsskogan. Om ei stund vil NVE gi sin anbefaling videre til Olje- og energidepartementet. De tar den endelige avgjørelsen om Nord-Trøndelag E-verk får bygge ut Trongfossen. Men ingen vet når det skjer.