NRK Meny
Normal

Listhaug dro til Steinkjer for å lære om god integrering

Hele 83 prosent av asylsøkerne i Steinkjer er i arbeidspraksis eller utdanning etter at de har fullført et innledende norskkurs.

Sylvi Listhaug hilser på asylsøkere i Steinkjer

Sylvi Listhaug hilser på asylsøkere i Steinkjer

Foto: Tariq Alisubh / NRK

– Det står stor respekt av å få til så gode resultater som Steinkjer. Når jeg nå skal skrive integreringsmeldinga til Stortinget er målet å lykkes like godt i alle kommuner som de har klart her, sier innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug.

Tirsdag var hun på besøk for å se med egne øyne hvorfor kommunen lykkes så godt.

Tidlig i jobb

Sylvi Listhaug møter asylsøkere i Steinkjer

Sylvi Listhaug møter asylsøkere i Steinkjer.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

– Det er helt avgjørende å få folk i jobb, slik at de blir selvforsørget. Ellers kan vi ikke sikre den norske velferdsmodellen. Derfor må folk få tidlig arbeidspraksis, slik at de blir kjent med det norske arbeidslivet. Dette er en suksessoppskrift andre kommuner burde prøve, sier Listhaug.

Integreringsministeren må gå en balansegang mellom best mulig integrering av dem som kommer til landet og får opphold her, uten at Norge framstår som for attraktivt for flyktninger og asylsøkere som vil til Europa.

5.000 mindreårige

Sylvi Listhaug sammen med asylsøkere i Steinkjer

Sylvi Listhaug sammen med asylsøkere i Steinkjer.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

– Familier må ikke motiveres til å sende ungene sine rundt halve jordkloden og rett i armene på menneskesmuglere, der de blir utsatt for vold og overgrep, eller til og med drept, sier hun.

I 2015 mottok Norge 5.000 mindreårige, ifølge Listhaug. Sverige tok imot 33.000.

– Vi må sørge for at alle barn og unge som kommer hit må få en god skolegang. Samtidig må Norge stramme inn hvor mange som kan få komme hit. Stortinget vil få en innstrammingspakke som gjør det mindre attraktivt å komme til for folk som ikke har krav på opphold. Tilstrømmingen har mye å si for hvor godt vi lykkes med integreringen.

Skaper usikkerhet

Når ordfører i Steinkjer Bjørn Arild Gram hadde Innvandringsministeren på besøk, var han mest opptatt av finansieringen, slik at Steinkjer kan fortsette det gode arbeidet retta mot mindreårige asylsøkere.

Steinkjer-ordfører Bjørn Arild Gram

Steinkjer-ordfører Bjørn Arild Gram.

Foto: Tariq Alisubh / NRK Trøndelag

– Særlig overfor enslige mindreårige er vi usikre på rammevilkårene. Det gjør at vi holder igjen med bosetting av denne gruppen.

– Det er fint å få besøk av Sylvi Listhaug. Da får vi fortalt om det vi synes vi lykkes med. Voksenopplæringen og flyktninghjelpen vår gjør en verdifull innsats for å integrere de som kommer til Steinkjer, sier ordfører Bjørn Arild Gram i Steinkjer.

Video fra Trøndelag

På samenes festdag må den fineste stasen på. Ella (6) og lillebror Jovna gjør seg klar for feiring.
Et rådyr forvillet seg inn på flyplassen på Røros og måtte reddes ut av ansatte på lufthavna.
Marius Helmersen jobber som automatør ved Sykehuset Levanger. På fritiden bruker han all ferie og en halv million av egen lomme for å kjøre motorsykkel i ørkenen.