Snorre Valen

28-åringen har sittet på Stortinget i en periode fra 2009-2013.


Hjertesak - Snorre Valen (SV)

Hjertesak - Snorre Valen (SV)

Hva er den viktigste grunnen til at du ble politiker?
– Jeg ble politisk aktiv fordi jeg var engasjert i urettferdighet. På Berg barneskole var det store forskjeller mellom de som hadde mye penger og de som ikke hadde det, og det var stor bevissthet blant elevene rundt hva det hadde å si. Det gjorde meg tidlig bevisst på klasseforskjeller. Jeg ble politiker fordi jeg ble spurt om det. Det hadde jeg aldri drømt om å bli.

Hvorfor valgte du ditt parti?
– Fordi Kristin Halvorsen ble leder i SV og jeg følte at hun snakket til meg da hun snakket om urettferdighet i samfunnet. Hun hadde en måte å nå ut til folk på som også nådde oss unge. Hun snakket om det jeg syntes var viktig.

Hvem er ditt største politiske forbilde, og hvorfor?
– Hanna Kvanmo og Stein Ørnhøi. De kombinerer en veldig folkelighet med en sterk og solid politisk overbevisning. Mange mener at enten må man være pragmatisk og folkelig, eller så må man være ideolog. Særlig Hanna var et bevis på at de to tingene kan henge sammen.

Hvilken politiker er du mest uenig med?
– Christian Tybring-Gjedde i Frp. Han bygger sin politikk på frykt for andre folk. Jeg tror vi får et mye bedre samfunn om vi bygger politikken vår på tillit.

Hvilke egenskaper kjennetegner en god politiker?
– Man må være lyttende, ærlig og klar over sine egne begrensninger. Man må også kunne si at man ikke er enig med sitt eget parti i alt.

Hva liker du best med å være politiker?
– Jeg er ekstremt privilegert siden jeg gjennom politikken får møtt så mange ulike folk fra ulike samfunnslag og fra så mange ulike steder i landet. Det er all læringen som denne jobben fører med seg jeg setter mest pris på.

Hva er det tyngste du har opplevd i politikken?
– 22. juli. Det var en veldig politisk hendelser. Ikke bare en terroraksjon og en tragedie, men også veldig politisk for veldig mange.

Hva er din største politiske seier?
– Jeg må nevne flere. Kjønnsnøytral verneplikt som jeg er veldig stolt av og som jeg i all ydmykhet bidro mye til. Klimaforliket må også nevnes som en stor politisk seier. Oljefritt Lofoten og flybase til Ørlandet vil jeg også ta med.

Jeg er redd når jeg fyller ut selvangivelsen, i tilfelle jeg gjør noe galt og havner i VG.

Hva synes du om å være en offentlig person?
– Det er den trasigste siden egentlig. Jeg er redd når jeg fyller ut selvangivelsen, i tilfelle jeg gjør noe galt og havner i VG. Jeg er veldig for at vi måles opp mot de standarder vi setter, men det betyr at jeg ofte føler med iakttatt. Men når det er sagt, Trondheim er en fantastisk by. Jeg har aldri opplevd noe negativt med å være en offentlig person. I Trondheim er alle hyggelige. Det er ofte noen sier at jeg stemmer Høyre, eller Frp, men oppfordrer meg til å stå på.

Hva velger du bort for å være politiker?
– Jeg har valgt bort mye musikk, for mye venner. Også får jeg lest for lite bøker. Jeg har også valgt bort TV, det ser jeg aldri på.

Hva er den viktigste politiske saken i Norge i dag?

– Den aller viktigste saken er klima og miljø. I motsetning til alle andre saker vi diskuterer så er den saken et eksistensielt spørsmål. Det høres pompøst ut når man sier det, men sånn er det. Også er det en sak vi har mulighet til å gjøre noe med.

– Jeg mener vi burde markert en hardere motstand mot surrogati. Det er en form for menneskehandel som vi bør reagere hardere på.

Hvilken sak er du mest uenig med resten av ditt parti i?
– Jeg mener vi burde markert en hardere motstand mot surrogati. Det er en form for menneskehandel som vi bør reagere hardere på.

Hva skal du gjøre for hjemfylket ditt hvis du kommer på Stortinget?
– Det viktigste jeg vil gjøre er å være med på å sørge for at Trondheim alltid har en posisjon i de viktige nasjonale sakene. Det må vi bli mye flinkere til. Fagmiljøene i Trondheim er for lite toneangivende i debatten, det foregår arbeid på matsida som er for lite sett. Helt konkret er det å fortsette kampen for høyhastighetstog til Trondheim, trikk i Trondheim og en ordentlig kommuneøkonomi.

Hjemmeside: Sør-Trøndelag SV