Hopp til innhold

Øyvind Håbrekke

43 år gamle Håbrekke har vært innvalgt på Stortinget fra Sør-Trøndelag siden 2009.

Hjertesak - Øvind Håbrekke (Krf)

Hjertesak - Øvind Håbrekke (Krf)

Hva er den viktigste grunnen til at du ble politiker?
– Jeg vokste opp i et hjem der man engasjerte seg i lokalsamfunnet og brydde seg om bygda og samfunnet. Det er vel noe jeg har arvet en solid dose av hjemmefra, og som gjorde det naturlig å engasjere seg i politikken.

Hvorfor valgte du ditt parti?
– Krf har et tydelig syn på menneskeverdet og setter hensynet til ungene foran hensynet til voksne og andre interesser. Jeg mener det er bra å bygge politikken på et solid verdigrunnlag.

Hvem er ditt største politiske forbilde, og hvorfor?
– Jeg har to politiske forbilder. Aung San Suu Kyi for hennes utholdenhet og tro på demokratiet og Jon Lilletun for hans kombinasjon av folkelighet og tydelighet.

Jeg prøver heller å lytte etter hva de har å komme med av positive ting enn å definere fiender.

Hvilken politiker er du mest uenig med?
– Jeg tror alle politikere og andre mennesker har ett eller annet for seg og noe å komme med. Jeg prøver heller å lytte etter hva de har å komme med av positive ting enn å definere fiender.

Hvilke egenskaper kjennetegner en god politiker?
– En politiker må ha evne til å lytte, og en evne til å tenke prinsipielt og langsiktig. Jeg liker også folk som ikke bare jatter med det som er politisk korrekt, men som kan stå opp for noe de tror på.

Hva liker du best med å være politiker?
– Det er at jeg får treffe mye folk i ulike deler av Trøndelag, og at jeg kan rydde opp i ting som ikke er slik de burde være. Jeg har som politiker mulighet til å endre og påvirke forhold i samfunnet som er urettferdig og urimelig.

Hva er det tyngste du har opplevd i politikken?
– Da jeg måtte gå av som statssekretær i Miljøverndepartementet da vi tapte valget i 2005. Det var en fantastisk spennende og viktig jobb, som det var en nedtur å være nødt til å slutte i.

Hva er din største politiske seier?
– Jeg vil fremheve da jeg som statssekretær i Miljøverndepartementet fikk gjennomslag for Lavutslippsutvalget i 2004. Det betød etablering av et offentlig utvalg som skulle utrede Norge som lavutslippssamfunn, altså finne ut hvordan vi skulle gjøre kraftige kutt i klimagassene og klimagassutslippene. Utvalget endret premissene for klimadebatten i Norge, derfor er jeg stolt av å ha tatt iniativ til det. Jeg er også fornøyd med at jeg sammen med mange andre var med på å sikre at det var Ørlandet som fikk kampflybasen.

Hva synes du om å være en offentlig person?
– Jeg har ingen negative erfaringer med det. Det er ikke noe jeg merker eller tenker over så mye til daglig. Så langt har det vært helt greit både for meg og familien.

Hva velger du bort for å være politiker?
– Livet på Stortinget er intenst og det blir litt mindre tid til en del hobbyer. Før var jeg fotballtrener, noe jeg likte veldig godt, men som jeg har vært nødt til å slutte med. Jeg skulle også gjerne hatt tid til å lese flere bøker. Det blir mest Stortinget og familieliv, ikke tid til så mye annet.

Hva er den viktigste politiske saken i Norge i dag?
– Få gjenreist familiepolitikken for å legge til rette for at folk har det best mulig sammen med sine nærmeste. Det er grunnlaget for et godt samfunn.

– Jeg bruker å kjempe gjennom mine standpunkter sakte men sikkert.

Hvilken sak er du mest uenig med resten av ditt parti i?
– Jeg bruker å kjempe gjennom mine standpunkter sakte men sikkert. Nå er det ikke så mye igjen lenger, hehe. Jeg kommer ikke på noen saker jeg er uenig med partiet i akkurat nå.

Hva skal du gjøre for hjemfylket ditt hvis du kommer på Stortinget?
– Jeg skal jobbe for arbeidsplasser og bosetting i hele Sør-Trøndelag. Jeg er opptatt av mulighetene for landbruket, for i dag er det mange med odel som vurderer om de skal satse på landbruket eller ei. Beslutningene deres vil ha betydning for mange bygder i fylket. Jeg vil ha gjennomslag for en politikk som gjør at de vil satse på landbruket, noe som handler om lønnsomhet og investeringsvilkår. Jeg vil også jobbe for etableringen av Ocean Space Center i Trondheim og samferdselsprosjekter i fylket, blant annet statlig finansiering av E6 sør for Trondheim. Jeg vil også jobbe for at Olavsarvens nasjonale betydning synliggjøres både i Trøndelag og i resten av landet.

Hjemmeside: Sør-Trøndelag Krf