NRK Meny
Normal

Telenor snur og lover mobildekning i ny tunnel

– Flaut at tunnelen ikke har mobildekning, uttalte vegvesenet til NRK. Det har fått Telenor til å reagere. Nå får Norges mest moderne tunnel likevel mobildekning til åpninga 24. juni.

En kjøretur gjennom hele Strindheimtunnelen.

Bli med på en kjøretur gjennom den 2,5 kilometer lange Strindheimtunnelen i Trondheim.

Etter at NRK tok opp saken har Telenor satt opp farten.

– Vi har fått kastet oss rundt i løpet av dagen og skal klare å få til mobildekning innen åpninga, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor.

– Og det blir en av de første tunnelene med 4 G.

– Var det en glipp at dette ikke var klart?

– Jeg vet ikke om jeg skal bruke ord som glipp, men vi kunne fulgt opp dette bedre, sier han og takker for påminnelsen fra NRK.

Sikkerhet er viktig

Sikkerhet har vært viktig for prosjektet, og Statens vegvesen er frustrert over at Telenor og NetCom ennå ikke har sørget for mobildekning i Strindheimtunnelen.

Den 2,5 kilometer lange Strindheimtunnelen er Nord-Europas dyreste, og skal høytidelig åpnes av statsminister Erna Solberg 24. juni. Den siste tiden har det vært avholdt flere brannøvelser, men det er noen sikkerhetstiltak som er utenfor det offentliges kontroll.

– Vi synes det er dårlig at folk ikke har dekning i tunnelen og stusser på at mobilselskapene ikke har prioritert dette, sier prosjektleder i Statens vegvesen, Harald Inge Johnsen.

Mobilselskapene har hatt et år på seg, men ifølge Johnsen er det hittil bare Tele2 som har sørget for at kundene ikke mister signalet på strekningen.

LES: Strindheimtunnelen besto ildprøven

– Kan oppstå farlige situasjoner

Harald Inge Johnsen

Harald Inge Johnsen sier han har tatt opp den manglende mobildekningen med statssekretær i samferdselsdepartementet, Bård Hoksrud.

Foto: Henrik Sundgård / NRK
Mange ringte til familien

Vegvesenet er redd folk vil begynne å taste på mobilen når de mister signalet i Strindheimtunnelen.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Vegvesenet har lagt alt til rette for teleoperatørene, og det eneste de må gjøre selv er å installere en utstyrsenhet i et av de tekniske rommene på utsiden av tunnelen.

– Vi har vært i kontakt med både Telenor og NetCom, men begge sier de ikke får gjort noe før i slutten av august, sier Johnsen.

Tunnelen har separate kjøreretninger, og nødutganger hver 125. meter. Skulle det begynne å brenne i tunnelen, går nødtelefonene direkte til vegtrafikksentralen. Og så snart du rører brannslukkingsapparatet, stenger tunnelen automatisk.

– Statistisk sett vil det brenne i tunnelen på et eller annet tidspunkt, sier Johnsen.

Han er ikke så bekymret for at folk ikke skal få foretatt nødanrop, for det er nødtelefoner i tunnelen, men er redd det kan oppstå farlige situasjoner når folk mister mobilsignalet.

– Selv om det ikke er lovlig, er vi redd sjåfører kan begynne å fikle med telefonen hvis de plutselig blir avbrutt i en samtale, for eksempel.

Telenor: – Vi vil prioritere saken

Dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen, forklarer at det er nettutbyggingsselskapet Mobile Norway som har stått for mobilutbyggingen i Strindheimtunnelen – det vil si kabler, antenner og samband. Mobile Norway bygger for Tele2, og de andre mobilselskapene kobler seg på med hvert sitt radioutstyr når alt er klart.

Amundsen sier først at Telenor ikke er forsinket, at det er Mobile Norway som ikke er ferdig med infrastrukturen og at første mulighet til å koble seg på er 1. juli, samtidig med Tele2 og NetCom. Etter å ha sjekket saken nærmere kommer imidlertid en innrømmelse.

Bjørn Amundsen

Dekningssjef i Telenor, Bjørn Amundsen.

Foto: Sondre Dalaker / NRK

– Det stemmer at Mobile Norway er ferdig og Tele2 er koblet på. Det positive er at det for oss bare gjenstår en koblingsjobb, men denne er ikke planlagt utført før 1. juli.

NetCom: – Lang leveringstid på utstyr

Kommunikasjonsrådgiver i NetCom, Ellen Scheen, sier NetCom har lange leveringstider på utstyr som skal på plass for å få dekning i tunnelen.

– Vi venter på enkelte avklaringer fra prosjektleder Mobile Norway, og vil installere utstyret så snart dette er på plass.

Hun forsikrer at NetCom gjør alt de kan for at det skal være dekning i Strindheimtunnelen i løpet av sommeren.

– Vi beklager ulempene manglende dekning i tunnelen medfører for våre kunder, sier Scheen.

LES: Vil ha bedre mobildekning på toget

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Jens Kvernmo får fisk i forteltet sitt. Se serien på NRK1 tirsdager klokken 20.25