Hopp til innhold

Like ved ble fanger drept under 2.verdenskrig

Over 200 mennesker ble drept på Falstad Fangeleir i Levanger under 2. verdenskrig. Nå lages det teater i skogen der fangene ble drept.

Over 200 mennesker ble drept på Falstad Fangeleir i Levanger under 2.verdenskrig. Nå lages det teater i skogen der fangene ble drept.

I disse skogene i Levanger ble over 200 mennesker drept under 2. verdenskrig. Nå jobber dansere i skogen med å lage en forestilling om deres liv.

Anna Hegdahl

Anna Hegdahl er kunstnerisk leder og koreograf for forestillingen «Tilføyelser». Hun synes det har vært interessant å tilnærme seg historien gjennom dansen.

Foto: Jørn Haudemann-Andersen / NRK

Det er ikke lett å assosiere dans med brutalitet og død, men nå kan du få oppleve akkurat det.

På Falstadsenteret i Levanger jobber nå profesjonelle dansere med Forestillinga «Tilføyelser». Den skildrer livet til fanger på Falstad under andre verdenskrig, på en ny måte.

– Vi har valgt å finne et område som er i tilknytning til rettestedene, men der vi er helt sikre på holder oss unna gravområdene. Vi går ikke inn i dramatikken i stykket på den måten, sier Anna Hegdahl som er kunstnerisk leder og koreograf.

Sterke historier

– Det er en helt unik måte å tilnærme seg det minnematerialet som finnes her på Falstadsenteret, forteller Nils Petter Molvær. Han har komponert musikken til forestillingen.

Det har tatt tre år å realisere forestillingen. Hegdahl har brukt mye tid på å lese om det som skjedde på Falstad.

– Mye av det er så kraftig kost at det ikke går helt an å forstå det. Mange av dem som har vært her og opplevd det klarer heller ikke å fortelle om de, de avbryter deg selv når de skal fortelle sine historier, forteller hun.

Jeg tror kombinasjonen av å være til stede i denne skogen, sammen med kroppene som beveger seg til musikken, vil gi en helt annen opplevelse enn å bare lese om hva som skjedde her.

Tone Jørstad

Direktør ved Falstadsenteret, Tone Jørstad, synes de nye uttrykksformene er spennende.

– Du blir berørt på en helt annen måte fordi vi har med oss en del av historiene. Det blir en mental øvelse å fortolke de inn i den historien vi har med oss. Den åpner opp for en helt annen innsikt, sier Jørstad.

Forskjellige kunstneriske uttrykk

Forestillingen Tilføyelser

Publikum for i løpet av forestillingen utdelt en sko med en innebygd høyttaler.

Foto: Jørn Haudemann-Andersen / NRK

Forestillingen beveger seg mellom tablåer i skogen, til steder nærmere Falstadsenteret. På et tidspunkt i forestillingen får publikum utdelt en sko.

– Vi har en passasje fra vi er oppe i skogen og til vi er nede på Falstadsenteret. På den veien har vi laget et eget prosjekt som har blitt til et helt eget kunstprosjekt. Da får publikum utdelt en sko med en høyttaler som forteller en historie med lyd og lydbilder, om den skoens reise, forteller lyddesigner Jørgen Larsson.

Dansen er likevel det sentrale uttrykket i denne forestillingen.

– Her har mange opplevd både isolasjon og usikkerhet. Det tror jeg kan være interessant å tilnærme seg gjennom et kroppslig uttrykk og dans, forteller Hegdahl.