– Hvis det er kaldt og vinden uler og vi ikke har noen annen mulighet, er det bare å fortsette, hvis ikke dør du, sier Gøril Aas Hustad fra Levanger til NRK.
Hun kom på 2. plass i 71 grader nord på TV Norge i fjor, men er nå i gang med forberedelsene til en enda større utfordring.
Sammen med 11 andre skal hun gå på ski til Sydpolen, en tur som ikke er et barneskirenn. Følget til Aas Hustad vil få selskap av hundrevis andre nordmenn som valfarter til polpunktet i jubileumsåret.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Dobbelt så kaldt som i fryseren
På ekspedisjonen vil Gøril Aas Hustad oppleve en kulde som er dobbelt så kald som å ligge i en fryser. Hun risikerer høydesyke, frostskader og livet. For å klare dette, må man ha visse egenskaper.
– For min del er det vilje, seighet, evnen til å stå på selv om du egentlig er helt tappet og det å reise seg opp igjen når du er langt nede.
- Les også:
Hun mener det også er viktig å kunne gjøre basale ting i isødet som å kle av seg, kle på seg, spise, drikke, gå på do og komme seg fort i soveposen og få noen timer på øyet.
Det er fortsatt en måneds tid igjen før hun setter kursen mot Sydpolen.
For hundre år siden konkurrerte de to polfarerne engelskmannen Robert Scott og nordmannen Roald Amundsen om å bli første mann på Sydpolen.
- Se bildeserie: Amundsen og Scotts sydpolduell
Amundsen med sine menn og sine hunder kom først den 14. desember 1911.
Gruer seg til tørrfisk og nudler
Hjemme i Levanger er hun på dekktrening, noe som innebærer å dra to bildekk etter seg i noen timer. Dekkene skal tilsvare to svære pulker.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Men treningen er ikke den eneste forberedelsen. Å gjøre seg klar for en turmeny uten nybakt brød med brunost er også en del av oppkjøringen.
– Jeg vil nesten ikke snakke om det. Vi skal spise turmat som man tilsetter vann, muslibarer, nudler, sjokolade og vi har fått sponset tørrfisk fra Lofoten. Ingenting som jeg liker spesielt godt.
Må legge på seg 10 kilo
Så før turen er hun blitt rådet til å legge på seg 10 kilo for at hun ikke skal bli underernært underveis.
De bruker nemlig mer energi enn de klarer å få i seg. Derfor blir det nå dessert til alle måltider.
– Det blir frokost og dessert, lunsj og dessert, middag og dessert og kveldsmat og dessert.
- Les også:
Men hun har holdt seg unna hurtigmat som hamburgere og pommes frites.
– Det går i min egen mat, og peanøtter og sjokolade. Det jeg synes er godt, egentlig.
Håper på peiskos og vin
Etter turen til Sydpolen, skal hun mest sannsynlig møte kjæresten i Brasil. Men hun håper familien stiller på Værnes med norske flagg, kos og hurra-rop når hun kommer tilbake til Trøndelag.
– Jeg håper alle er klare for peiskos og vin når jeg kommer hjem, så jeg kan fortelle hvordan jeg har hatt det.