Hopp til innhold

Lever av turister og ødelagte seil og rigger

Interessen for trøndersk kystkultur øker stadig, og på Brakstad ytterst på Jøa skal det investeres nærmere ti millioner kroner for å satse mer på turisme og reiseliv.

Brakstad havn på Jøa

Det er ei fin og lun havn på Brakstad, og i sommer er det besøkende innom hver eneste dag.

Foto: Espen Sandmo/NRK

Frode Bjøru

Frode Bjøru bor selv i en husbåt året rundt på Brakstad.

Foto: Espen Sandmo/NRK

– Vi får stadig flere besøkende, både lokale og langveisfarende, sier Frode Bjøru på Brakstad. Her har han drevet turisme og annen næringsvirksomhet i flere år.

– Vi ser klart en økende interesse for kystkulturen vår. I Norge har vi i en generasjon sett mye innover i landet, men nå vendes blikket mot kysten vår. Det er jo bra, for det er det jeg lever av, forteller Frode Bjøru.

Utvider anlegget

På Brakstad er det allerede ei flott gjestehavn og en pub. Nå skal anlegges etter hvert utvides med ny vei til havneområdet, nye næringsbygg og en utvidelse av havneområdet for å gjøre den til en sikker vinterhavn.

Og fra Brakstad ser du rett ut på Folda og storhavet, og mot Ytre Namdal.

– Jøa er ikke bare kjent for Olav Duun, nei. Her har det bodd folk i tusenvis av år, og det er funnet bosetting fra steinalderen i fjellet som ruver over Brakstad. De siste 100 årene har sjølaksefisket vært viktig, og når det tok slutt satset vi på turisme og reiseliv, forteller han.

Brakstad på Jøa

Fra havna kommer du opp til puben på Brakstad.

Foto: Espen Sandmo/NRK

Nå i sommer det daglig båtfolk innom Brakstad.

På tur nordover

– Mange lokale selvfølgelig, men også folk fra Australia og Europa overnatter her på tur nordover til Lofoten, Nordkapp og Svalbard, sier Frode Bjøru.

Han er også seilmaker, og får mange oppdrag med å reparere ødelagte seil.

– Folda kan være et hardt og beryktet havstykke, og det blir en del reparasjoner av ødelagte seil og rigger, forteller han.

Frode Bjøru har tro på framtida for samfunnet på Jøa, selv om Fosnes kommune nå slås sammen med Namsos og Namdalseid om noen år.

– Jøa er ei aktiv øy med forholdsvis stabil bosetting. Folk flytter tilbake og vi har fortsatt unger på skolen. Det spirer og gror og framover er det mange muligheter. Både når det gjelder fiske, og ikke minst tang og tare som kan benyttes både som mat og til andre produkter, sier Frode Bjøru på Brakstad.

Brakstad på Jøa