NRK Meny
Normal

Lettere å få seks på hjemmebane

For mange høye terningkast i musikkanmeldelser gjør at Adresseavisen tar et oppgjør med kriteriene.

Terningkast, musikkanmeldelse
Foto: Mari Wedø / NRK

Femmerne og sekserne sitter løst når norske aviser triller terning over lokale artister.

I Trondheim har Adresseavisen overøst trønderske artister med høye terningkast de siste månedene, men nå vil avisen revurdere kriteriene de legger til grunn for musikkanmeldelser.

Da Margaret Berger nylig fikk terningkast fem i Adresseavisen for sin nye plate, føyde hun seg inn i en lang rekke trønderske artister som avisen har belønnet med femmere og seksere den siste tiden. Vel fortjent vil kanskje mange mene, men Adresseavisen selv frykter nå for troverdigheten når toppkarakterene sitter såpass løst. Kulturredaktør Sigrun Berge Engen sier tiden nå er moden for å ta selvkritikk.

- Vi må gå i oss selv og innse at det har vært veldig mange femmere og seksere det siste året. Det kan ikke være slik at alle trøndere får en ekstra prikk på terningen, vi må ikke gi et skjevt bilde, sier Engen.

Terningen peker hjem

Nå vil Adresseavisen gå sine egne retningslinjer nærmere etter i sømmene, og samle musikkanmelderne om en felles og mer nøktern linje. Og i følge musikkansvarlig i Dagsavisen, Bernt Erik Pedersen, er tendensen til lokal overbegeistring den samme over hele landet.

- Jo nærmere hjemstedet, jo høyere terningkast. I Namdalsavisa fikk for eksempel den siste plata til Åge Aleksandersen karakteren seks, mens i Oslo-avisene fikk albumet treere og firere på terningen, sier Pedersen.

Flere bør følge Adressa

Pedersen synes flere aviser burde følge Adresseavisens eksempel, og ta opp terningkastkulturen på redaktørnivå. Han får støtte av redaktør i fagbladet FaroJournalen, Asbjørn Slettemark, som advarer mot å gjøre artister en bjørnetjeneste ved å gi dem kunstig høye terningkast bare fordi de er lokale eller norske.

- I lengden taper artistene på det, dersom mediene ikke har troverdighet på sine høye ternigkast, tror Slettemark.  

 

Video fra Trøndelag

På samenes festdag må den fineste stasen på. Ella (6) og lillebror Jovna gjør seg klar for feiring.
Et rådyr forvillet seg inn på flyplassen på Røros og måtte reddes ut av ansatte på lufthavna.
Marius Helmersen jobber som automatør ved Sykehuset Levanger. På fritiden bruker han all ferie og en halv million av egen lomme for å kjøre motorsykkel i ørkenen.