NRK Meny
Normal

Leter etter uregistrerte krigsgraver

Det kan ligge flere henrettede krigsfanger i Falstadskogen enn de 220 man til nå kjenner til. Denne uken letes det etter de uregistrerte gravene.

Rettersted i Falstadskogen

Kristin Fosnes, arkekolog ved NTNU (t.h.) og Lars Stenvik, seksjonsleder for arkeologi ved NTNU.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Fram til nå har man trodd at det totale antallet krigsfanger som ble henrettet i skogen utenfor fangeleiren Falstad i Levanger var 220. Dette var russiske, jugoslaviske, polske og norske fanger ble henrettet av den tyske okkupasjonsmakten mellom 1942 og 1944.

Flere ble ikke registrert

Men dokumenter historikere ved Falstadsenteret har funnet i engelske arkiver viser at det kan ligge ytterligere 100 henrettede krigsfanger i umerkede graver i skogen.

- Vi antar at dette er østeuropeiske krigsfanger, sier direktør Tone Jørstad ved Falstadsenteret til NRK.

Hun sier at det fortsatt er mange uklarheter, selv om det snart er 70 år siden krigen ble avsluttet.

- De som var innom fangeleirene er stort sett registrert. Det som er en utfordring er de som ble transportert direkte til Falstadskogen og henrettet. De ble kanskje tatt etter et fluktforsøk fra en leir på Møre eller andre steder, og de ble ikke registrert, sier Jørstad.

Leter med jordradar

Denne uken leter irske geofysikere og geologer fra NTNU etter de ukjente krigsgravene. Geofysiker Kevin Barton bruker en jordradar i arbeidet, tidligere har han hjulpet det irske politiet med etterforskning av kriminalsaker.

Jordradar

Geofysiker Kevin Barton.

Foto: Bent Lidsetmo / NRK


Lars Stenvik, seksjonsleder for arkeologi ved NTNU, leder arbeid.

- Her er det en del utfordringer. Det er vegetasjon her som gjør at det er vanskelig å få et overblikk over området, så vi har tatt i bruk geofysiske letemetoder innenfor arkeologi. Det vil si metoder som trenger ned i jorda uten at vi graver, forteller Stenvik.

Han sier at man ønsker å registrere gravene.

- Vi har ingen planer om å ta dem opp. Det er snakk om å registrere dem slik at vi vet hvor de ligger for framtida og kanskje markere dem på et vis, sier Lars Stenvik, seksjonsleder for arkeologi ved NTNU.

Falstadskogen

Tyske gestapister ble satt til å grave opp graver i Falstadskogen etter krigen.

Foto: Filmavisen

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.