Hopp til innhold

Slik skal de finne svar på ei kongelig gåte

Med avansert utstyr leter arkeologer nå etter Olav den Hellige inne i Nidarosdomen. Dette er første gang at man finkjemmer ei kirke med georadar.

For aller første gang i historien blir det brukt en georadar i søket etter Olav den Hellige i Nidarosdomen.

Olav den Helliges bein

Dette kan være Olav den Helliges leggbein.

Statue av Olav den hellige i Washington National Cathedral

Denne statuen av den norske helgenkongen finner man i Washington National Cathedral.

Foto: Jon Gelius / NRK

Tor Singsaas

Biskop i Nidaros bispedømme, Tor Singsaas, synes prosjektet er spennende.

Foto: Privat

For aller første gang i historien blir det brukt en georadar i søket etter Olav den Hellige i Nidarosdomen.

Olav den Hellige, også kjent som Olav Digre og Sankt Olav, døde under slaget på Stiklestad i 1030, og siden den gang har myten rundt kongens levninger levd i beste velgående.

Ifølge historien ligger helgenkongen begravet under gulvet i Nidarosdomen. Her skal han værebegravd sammen med mange andre viktige kvinner og menn, men hittil har ingen funnet ham. Ingen har med sikkerhet visst hvor helgenen har vært siden 1500-tallet.

Nå kan svaret være nærmere enn man tror. Arkeologer er i full gang med å søke etter liket inne i Nidarosdomen.

Kan finne et mumifisert lik

Det blir sagt at kista kan være murt med sider av stein, og treverket skal være laget av en tysk tømmermann.

– Den skal ha ulike typer utskjæringer. Det var også vanlig at folk kastet mynter og andre gjenstander ned i kista, så det kan være mulig å finne noe slikt. Vi vet også at liket i kista var en mumie, ikke en balsamert person, men en naturlig mumie, sier Øystein Ekroll, forsker ved Nidarosdomens restaureringsarbeider.

Hvis de skulle være heldige å finne kista, tror Ekroll at Olav den Hellige enten vil være et skjelett eller et bevart mumifisert lik.

– Jeg håper vi finner han. Håpet er lysegrønt, sier Ekroll til NRK.

Mystisk leggbein

Olav den Helliges kropp ble bevart i Nidarosdomen helt frem til 1500-tallet, før den ble borte. I middelalderen var det vanlig tradisjon å knekke av forskjellige bein og sende rundt til andre kirker.

Flere påstander går ut på at en relikvie i den katolske kirka i Oslo virkelig er Olav den Helliges leggbein.

– Den beste måten å få dokumentert at leggbenet i den katolske kirka virkelige tilhører Olav den Hellige, er å finne halvbroren Harald Hardrådes beinrester. Da kan vi få gjort en gentest og få bekreftet at dette stemmer, sier direktøren ved Nidaros domkirkes restaureringsarbeider, Steinar Bjerkestrand.

– Ligger på et skjermet sted

Nå driver arkeologer fra NTNU og kartlegger hvilke områder i kirka man bør søke etter kongen. Utstyret som skal brukes, georadaren, ser ut som en slags støvsuger der den blir dratt over kirkegulvet for å finne signaler under gulvet.

En teori er at Olav den Hellige kan ligge begravd i østre oktogon kapell, omtrent fire meter fra hovedalteret i kirka, like bak hans opprinnelige gravsted.

– Jeg tror de ville gravlegge kongen på en litt skjermet plass. En av mulighetene er et av kapellene i kirka, som ligger omtrent tre til fire meter fra hans første grav. Nå håper vi å få resultater i det aktuelle området, sier Ekroll.

Første gang i norsk historie

Dette spørsmålet skal arkeolog og doktorgradstipendiat, Arne Anderson Stamnes, forsøke å finne svar på

Det er NRK-serien Newton som har satt i gang prosjektet.

– Dette er helt unikt. Det er første gang vi gjør noe slikt inne i ei kirke i Norge, så det er veldig artig, sier Stamnes.

Men hvis det blir oppdaget noen spor etter Olav den Hellige i Nidarosdomen nå, er det høyst usikkert hva man egentlig vil finne, sier Stamnes.

– Så lenge det ikke stemmer at hår og negler på helgener vokser etter deres død, så tror jeg nok vi kun finner et skjelett, sier han.

Newton kan ha svaret på gåta

Også biskop i Nidaros bispedømme, Tor Singsaas, synes prosjektet er spennende.

– For 30 til 40 år siden hadde jo ikke dette prosjektet latt seg gjennomføre på samme måte. Men kirka har også forandra seg, sier han.

Svaret på gåten om Olav den Hellige virkelig ligger under gulvet i Nidarosdomen må vi vente på. Svaret kan du få i Newton på NRK1 23. februar.

Kart over Nidarosdomen

Her studerer man kartet over Nidarosdomen i Trondheim. Nå skal de søke med georadar etter den forsvunnede kongen.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen/NRK