Hopp til innhold

Leter etter klærne du ikke kaster

Statens institutt for forbruksforskning undersøker hvilke plagg som brukes til de slites ut, og hva som kastes før det er oppbrukt.

Jeans, dongeri

Glad i å gå i velbrukt dongeri? God passform er nøkkelen til å finne klær som varer lenge, mener Ingunn Grimstad Klepp ved SIFO.

Foto: DEBRA REID / AP

Ingun Grimstad Klepp

Ingun Grimstad Klepp er selv med på å plukke ut tøy på Fretex.

Foto: Ingun Grimstad Klepp
Nuppemaskin

Denne maskinen tester hvor raskt det blir nupper i tøyet.

Foto: Ingun Grimstad Klepp

– Det å finne ut hvilke klær folk har lyst til å bruke helt til de er utslitt er helt sentralt for å senke miljøbelastningene fra klesforbruket.

Det sier Ingunn Grimstad Klepp ved SIFO.

– Her er en ullbukse som er blitt brukt veldig mye, og som er blitt slitt mellom lårene. Den har fått flere reparasjoner, og det er tydelig at noen har vært veldig glad i den.

God passform er viktig

Hun tror også at hun har funnet noen av årsakene til hva det er som gjør at vi velger å bruke enkelte plagg helt til de er utslitte.

– Vi kan tenke oss at denne ullbuksen har hatt bra passform, for det er noe som gjør at folk liker klesplagg, og klær som ikke passer er også den største årsaken til at folk kaster klær.

Hun mener at klær med god passform er nøkkelen til å finne klær som varer lenge, og påpeker også hvorfor dette er viktig.

– Det å se på hvordan klær kan vare lengre er veldig viktig for å redusere miljøbelastningen, men det kan også være en fordel for oss som bærer klærne sier hun.

Gammel vane, vond å venne

– Det er slik vi trenger å venne oss til nye ting før vi blir glade i dem, og det er først når vi har vent oss til et nytt plagg at vi trives i det.

Det beste eksempelet på dette mener hun er jeans.

– Nye jeans er jo ikke behagelige å ha på seg, så hva gjør folk når buksene deres er utslitt? De kjøper bukser som er ferdig slitt, og som ligner på buksene de hadde før.

Også flere NRK har snakket med har uttrykt at de foretrekker eldre tøy. Noen av sentimentale årsaker, andre av praktiske.

Del av et britisk prosjekt

SIFO er også med på prosjektet til den britiske forfatteren og konsulenten Kate Fletcher. Hennes "Local Wisdom"-prosjekt handler om bærekraftig mote, og hun jobber for å hente inn historier om plagg som er særegne for forskjellige land.

– Det er veldig spennende ettersom denne undersøkelsen er gjort i mange land og i store byer. Jeg tenker at vi her i Norge har noen typer plagg som er litt annerledes.

To av disse plaggene er strikkegensere og bunader. Førstnevnte mener hun også virker til å være inne i en lite glansperiode.

– Det er mange strikkegensere å se rundt omkring, og mange har gensere så gamle som fra 60-tallet. Bunader er også ofte gamle, og har gjerne blitt arvet i flere generasjoner, sier hun.