– Rørosmeieriets tettekultur kan ikke erstattes av en annen bakteriekultur: Det vi trodde var en liten variasjon i produksjonen, viser seg å være et større problem, forklarer meieribestyrer Trond Lund til NRK.
Meieriet har siden 1993 fryst ned tjukkmelkens morkultur som de har tatt opp igjen og podet over i ny melk. Nå viser det seg at morkulturen har blitt dårlig og kan derfor ikke brukes.
– Derfor leter vi nå etter eldre kulturer som er fra en tid da vi vet at produktet var bra, sier Lund.
Gammel kultur
Da Rørosmeieriet startet tjukkmelkproduksjonen for 23 år siden, måtte de ut og spørre folk om de hadde gammel tjukkmelk stående i kjøleskapet sitt for å finne akkurat den rette kulturen. Dette er de nødt til å gjenta igjen nå.
– Melk som har holdbarhetsdato i september lagde vi i sommer, og den igjen stammer fra ei morkultur som kanskje kom fra april. Da er vi et halvår tilbake i tid før problemene oppstod. De kulturene som vi hadde da, vet vi at er bra, og de vil vi friske opp igjen og fortsette på slik at vi får til en stabil god produksjon, forteller Lund.
– Let på hytta
Derfor ber han folk som har gammel tjukkmelk fra Rørosmeieriet stående i kjøleskapet om å ta kontakt.
– Og kanskje det er noen som har en kartong tjukkmelk som har stått igjen på hytta. Da er det stor sjanse for at den er veldig bra, og at den kommer fra en morkultur som er veldig sterk og som vi vil ha.
Han oppfordrer også folk som poder tjukkmelk og har det som en hobby, til å ta kontakt med meieriet.