Livsfarlig orienteringslek på trikkeskinnene

Trikken på over 20 tonn måtte stoppe for å unngå å kjøre på en mann som leter etter cache som lå like ved trikksporet i Trondheim.

Trikken måtte stoppe for ivrig geocacher på trikkesporet.

Her må trikken stoppe for å unngå å kjøre på en mann som leter etter cachen som ligger like ved skinnegangen.

OPPDATERT: Cachen er nå fjerna og plassert et annet sted.

– Dette er særdeles uheldig. Vi har et stort fokus på at folk ikke skal være i nærheten av sporet til trikken, sier daglig leder i Gråkallbanen, Eirik Rambech-Knoff.

GPS-orientering

Geocache ved trikkesporet

Slik er cachen merka av på et kart på internett slik at folk kan finne den.

Foto: Geocaching.com / MapQuest OSM

Geocaching er en orienterings-lignende aktivitet som har blitt svært populært de siste åra. På internett får man hint om hvor man finner cachene og så bruker man enten en GPS eller en telefon med GPS-mottager for å finne posten.

En av disse cachene ligger få meter fra trikkeskinnene til Gråkallbanen og folk som leter etter posten er sett både på skinnene og brua hvor trikken krysser Gamle Oslovei.

– Vi har rydda mye skog langs linjene for å bedre sikkerheten. Da er det dumt at slike ting skjer, sier Rambech-Knoff.

– Må fjernes

Flere brukere på nettforumet til cachen har også kommentert at posten ligger skummelt til bør flyttes. Det samme mener sjefen for trikken.

Gråkallbanen registrerer alle ikke-planlagte stopper mens de kjører og har registrert en stopp i det aktuelle området. Daglig leder håper det blir med den ene.

– En trikk veier mellom 20 og 25 tonn og det er ikke bra å bli påkjørt av den. Så langt kan ikke jeg komme på at vi har kjørt på folk og det skal ikke skje i framtida heller. Derfor må vi nå sørge for at denne cachen blir fjerna, sier Rambech-Knoff.

– Jeg ser at Geocaching er en positiv aktivitet, men ikke akkurat like ved trikkeskinnene.

Denne cachen er direkte farlig. Den ligger tre meter fra trikkesporet over gangtunellen. Med ca. fem meter nøyaktighet på GPS'en er man dømt til at man før eller siden blir letende oppe på skinnegangen til trikken. Cachen bør flyttes bort fra trikkesporet før noen blir skadet. Heldigvis oppdaget vi trikken i dag, men fikk fortsatt kjeft av mannen som kjørte trikken.

Bruker på forumet hos geocaching.com
Trikken over brua som krysser Gamle Oslovei

Den gjemte cachen ligger på et sted hvor trikken kommer kjørende i forholdsvis stor fart.

Foto: Per Kristian Johansen / NRK