Bruker poesi i kampen for demokrati

Ayat Al-Qurmezi har trosset fengsling og tortur i kampen for demokrati og menneskerettigheter i Bahrain. Nå tildeles hun Studentenes fredspris.

Dalai Lama og fredsprisvinner Ayat Al-Qurmezi

MØTTE DALAI LAMA: Fredsprisvinner Ayat Al-Qurmezi fikk hilse på Dalai Lama i forbindelse med hans ISFiT-deltagelse i Trondheim.

Foto: Foto.samfundet.no

For snart fire år siden ble Ayat Al-Qurmezi (24) utvist fra studiene, fengslet og grovt torturert etter å ha lest et fredsdikt på Perleplassen i hovedstaden Manama i Bahrain. Etter tre måneder ble hun løslatt av regimet mot at hun skulle tie om det som hadde foregått. Slik gikk det ikke.

– Ayats historie er unik. Da hun slapp ut av fengselet fortsatte hun å lese dikt til inspirasjon for tusenvis av studenter verden over, sier Jørn Wichne Pedersen, leder av Studentenes fredspriskomité, til NRK.

Se intervjuet med fredsprisvinneren i onsdagens Dagsnytt 18.

Kjemper for demokrati

I regi av ISFiT deles fredsprisen ut annethvert år på vegne av alle studenter i Norge. Utmerkelsen er forbeholdt en student eller studentorganisasjon som fortjener ekstra oppmerksomhet for sitt arbeid rettet mot demokrati, menneskerettigheter eller fred.

Al-Qurmezi understreker at det å nå ut til likesinnede gir henne mot til å kjempe videre, og at et større internasjonalt press må til for å bedre situasjonen i hjemlandet.

– Derfor betyr det utrolig mye å få en slik pris, sier hun til NRK.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Ayat Al-Qurmezi

STUDENT OG POET: Ayat Al-Qurmezi kjemper en ikke-voldelig kamp for demokrati og menneskerettigheter i Bahrain.

Foto: isfit

Med utdannelse som våpen

Ifølge Pedersen er omstendighetene i Al-Qurmezis hjemland blitt glemt av den vestlige verden. Dette har påvirket valget av årets fredsprisvinner.

– Situasjonen vedrørende menneskerettigheter i Bahrain er svært alvorlig, og vi ønsker å sette søkelys på forholdene der, sier han.

Som fredsprisvinner håper Al-Qurmezi å kunne formidle en viktig beskjed til studenter over hele verden:

– Det kriminelle regimet i Bahrain hater mennesker med utdannelse. Derfor må vi vite om rettighetene våre og utdanne oss, slik at vi blir sterkere enn dem, sier hun.

Utdelingen av prisen finner sted i Olavshallen i Trondheim fra klokken 19 til 21 i kveld. Hele seremonien vil bli streamet på ISFiTs hjemmeside.

Får egen minnestein

Før fredsprisutdelingen blir det avduking av Al-Qurmezis minnestein i Walk of Peace i Jomfrugata klokken tre. Avdukingen utføres av Dusko Kostic fra Kroatia som vant Studentenes fredspris i 2011. Deretter inviterer ordfører Rita Ottervik Al-Qurmezi til mottagelse på rådhuset.

Klokken fem blir det arrangert fakkeltog, hvor fredsprisvinneren går sammen med omtrent 800 ISFiT-deltagere og andre frivillige fra Studentersamfundet til Olavshallen.