Fredag 5. desember tok formiddagskokk Jan Kåre Johansen med seg baker og konditor Rune Kristian Elnan fra Steinkjer som gjest i formiddagskjøkkenet. Og Rune Kristian baker "Jessen-kaka", en brødoppskrift som er innsendt av lytter Anne-Sofie Schult Jessen, og som er et nydelig brød til jul.
- Jeg har tatt i litt surdeig i tillegg til alt det gode som står i oppskriften, da blir brødet om mulig enda saftigere, sier Rune Kristian Elnan fra "Brød og Cirkus" i Steinkjer.
- Det beste med julebrødet er at dufta når du steker gir god julestemning i huset!
JESSENKAKE
Jessenkake er julens beste brød, og et brød som holder i flere dager og uker.
Ca 2 liter lunkent vann
bland/rør i:
4 pk gjær (2hg)
ca 2 liter grop rug (ca 1 kg)
ca 1/2 liter mørk (svart) sirup (750g)
1 dl matolje (soya)
ca 1/2 kg grop hvete (8 dl)
2 ts salt
ca 1/2 pose allehånde (5 ts.)
ca 1/2 pose ingefær (6 ts)
ca 1/4 pose svart pepper (3 "gode" ts.)
Formiddagskokk Jan Kåre Johansen og baker Rune Kristian Elnan.
Dette røres/eltes godt med litt hvetemel og settes til heving til nesten dobbel størrelse.
Elt inn hvetemel til en skikkelig deig. (Godt med hvetemel er viktig, ca 2 kg hvetemel alt i alt)
Settes til heving igjen. Bruk et eks. "brunfat" til denne bakingen, når deigen hever seg "ut av det" er den ferdig.
Del deigen i 2 eller 4 emner. 2 store runde kaker eller 4 mindre, store kaker blir saftigere.
Elt inn hvetemel.
Settes på godt smurt plate, bruk formfett.
Settes til heving, legg over plast slik at ikke deigen "sprekker". (Strø litt mel på kaka slik at plasten ikke fester seg.)
Stekes nederst i ovnen på 250 grader til kaka har fått en fin brun farge
(ca 20 min.), skru ned varmen til 200 grader. Stekes i ca 40-50 min. til sammen. Bruk en "pinne" for å se om den er gjennomstekt
Det er viktig å få til en "rett konsistens" på deigen, den må ikke heves for lenge/mye.
Heving natta over:
Denne deigen kan også lages kvelden før utbaking, men da brukes "kaldt" vann og 2 pk. gjær (1 hg).
Jessenkakas historie
Denne kaka ble bakt til hver jul hos baker Berg på Skogn. Navnet "Jessenkak" fikk den på grunn av at auksjonarius Ragnar O.Schult-Jessen som hadde den største bestillingen av kaker. Han brukte den til julegave til familie, venner og kjente.
Kaka var meget populær og holdbar. Som eksempel kan nevnes at familien Schult-Jessen på Steinkjer fant ei av julens kaker, som var glemt i kjelleren til påske et år, den var litt hard, men like god!
Anbefaling
Denne kaka er kjempegod med sylte, rull, juleskinke eller fårelår, for ikke å snakke om sildesalat eller sursild.
Takk til baker Per Kjønstad
Denne oppskriften har jeg fått hos baker Per Kjønstad, Skogn. Han var baker hos baker Einar Berg, Skogn, helt til bakeriet ble nedlagt først på 80 tallet.
Lykke til alle glade bakere!
Hilsen
Anne-Sofie Schult Jessen