Hopp til innhold

Lek kan redde liv

Tenk sikkerhet også før ulykken er ute. – Lek kan legge grunnlag for kunnskap du trenger i krisesituasjoner, sier Røde Kors.

Snøhule

Å leke seg med snøhulebygging, kan vise seg nyttig den dagen ulykken faktisk skjer.

Foto: Silje Christine Dagsvik / NRK

Skal du ut på ski i vinter bør du kunne Fjellvettreglene.

Den niende regelen oppfordrer deg til å grave deg ned i snøen om nødvendig.

Landsrådsleder for Røde Kors Hjelpekorps, Ole Gladsø, har en klar oppfordring.

Ved å trene på dette som lek sammen med barna, legger du et viktig grunnlag for den dagen det virkelig gjelder, sier Gladsø.

Gladsø mener det er viktig at barna blir vant til ting som kan oppleves skremmende, før det blir alvor.

– Både foreldre og barn har godt av å leke seg til kunnskap, sier han.

– Bygg snøhule

Ole Gladsjø Røde Kors

Ole Gladsø håper foreldre og barn kan leke seg til kunnskap om fjellvett og førstehjelp.

Foto: Røde Kors

En fin måte å leke seg på, er ifølge Gladsø å lage en snøhule. Da knyttes det positive assosiasjoner til det å oppholde seg under snøen.

Jeg tror mange foreldre leker på denne måten, bare uten å være bevisst at dette også er en fin læringsarena, forklarer han.

Gladsø skjønner at det er lett å la seg friste til å tenke enkelt når man skal ut på tur, spesielt når vær og føreforhold er fint. Dette fører dessverre til at man ikke har med seg det utstyret som trengs om uhellet skjer.

Det er viktig å ikke glemme at vinterferien er tidlig på året, og da kan været skifte fort. Å ha med nødvendig utstyr er helt avgjørende, understreker han.

Fjellvettregel nummer sju oppfordrer deg til ikke å gå alene på tur. Gladsø påpeker at når det kun er to som går sammen, er det også sårbart.

– Ta med litt ekstra utstyr, og vær på den måten forberedt på at noe kan skje, råder han.

Avgjørende minutter

Hvis du trenger hjelp når du er ute på tur på fjellet, er det viktig å kunne oppgi nøyaktig hvor du befinner deg. Dette kan i noen tilfeller være vanskelig å vite.

Livsviktige minutter kan gå tapt på grunn av manglende adresse

Når luftambulansen blir kalt ut til den brune hytta med torv på taket, sier det seg selv at det er utfordrende, sier kommunikasjonssjef i Norsk Luftambulanse, Siv Tonje Solfjeld.

Det finnes nå en app som kan lastes ned på smarttelefoner. Den bruker kartfunksjonen i telefonen til å finne din eksakte posisjon. Solfjeld forteller at flere og flere benytter seg at tilbudet.

Vi finner frem til slutt, men ved å bruke denne appen, kan det spares et par minutter. I noen tilfeller er det akkurat disse minuttene som er avgjørende, sier Solfjeld.

Skaff hjelp

Når ulykken først er ute må det settes i gang førstehjelp. Gladsø i Røde Kors presiserer at varsling er det viktigste.

– Opprett kontakt med noen, er det ikke mulig via telefon må noen gå for å varsle. Ta vare på hverandre, og pass på at man ikke blir nedkjølt, understreker han.

Solfjeld skulle ønske alle gikk på førstehjelpskurs.

Ideelt sett burde alle kunne førstehjelp, men ringer du 113 får du god veiledning. Det er bedre å gjøre noe, enn ingenting, forsikrer hun.