NRK Meny

– Flere Lego-byggere bør komme ut av skapet

Søndag viser Lego-entusiaster hva de har klart å bygge med over en million små, firkantede klosser i Trondheim.

Artikkelen er flere år gammel.

Lego-utstilling Trondheim

Det er mange detaljer som skal på plass når entusiastene viser fram sine ferdigheter i Lego-bygging.

Foto: Erland Knutsen / NRK
Eidsvoll-bygningen i Lego

Eidsvollsbygningen vises fram i Trondheim før den skal stilles ut på Eidsvoll.

Foto: Erland Knutsen / NRK

– Jeg blir aldri kvitt interessen for Lego, sier Harald Kvande.

Han er nå 37 år, men synes fortsatt at det er gøy å leke med de små klossene fra Danmark.

Sammen med 45 medlemmer fra Brikkelauget har han denne helga møtt opp i gymsalen på Charlottenlund videregående for å bygge Lego med likesinnede, og søndag viser de fram det de har klart å skape.

– Det blir litt gjetting, men jeg tror vi drar i hus rundt en million til halvannen million Lego-klosser, så det blir mye bra å se på.

Utfordrende bygging

Blant kunstverkene finner man Studentersamfundet i Trondheim, storslåtte Taj Mahal, og hus med full innredning i alle etasjer.

Arrangementet kalles "På kloss hold".

– Vi hadde drøyt 1800 besøkende da vi arrangerte dette i fjor, og vi har et håp om å tangere det i år, sier Morten Dalermoen fra Brikkelauget.

41-åringen forklarer fascinasjonen for Lego slik:

– Det er noe med mulighetene man har med alle de forskjellige klossene, men også den begrensninga som klossen har. Det er liksom ikke bare å klippe og lime. Man må bruke klossen for det den er verdt, og finne løsninger for å få til det du har lyst til å bygge.

– Mange tror at dette ikke er stuerent

Flere hundre tusen klosser er lagt ut i gymsalen for at besøkende selv skal få prøve seg.

– Vi håper at vi trigger flere Lego-entusiaster. Jeg tror det er mange som sitter i skapet og bygger Lego, og som tror at dette ikke er helt stuerent. Men det er en ganske stor hobby i Norge, og ikke minst på verdensbasis. Så her er det bare å komme seg ut av skapet og bygge Lego med andre, oppfordrer Harald Kvande.

Video fra Trøndelag


< (MUSIKK:Tittel: Find MeKomp.: Pete KelleherUtøver: Sigma + BirdyUtgitt: 2016Platem.: 3 Beat Productions 05037128223252Tid brukt: 0'21Arkinvnr.: NONRE653347HD0005Tittel: A summer romanceKomp.: Kåre GrøttumUtøver: Sigmund Groven + Tommy Reilly + Armon String QuartetAlbum: Music for two harmonicas (1976)Platem.: Polydor 2922 008Tid brukt: 0'15Arkivnr.: NONRO060783LP0104)
De siste årene har det blitt færre sjøfugler langs kysten. 
På Sklinna nord i Trøndelag leser forskerne økosystemet i skarvespy. Og kan makrellen kan være en nøkkel til å forstå det som skjer?
Kronprinsen meldte seg som frivillig i Starmus-show på Torvet i Trondheim.