NRK Meny
Normal

Legestudent nektes studielån fordi han ikke har oppholdstillatelse

– Det er umulig å studere uten en eneste krone i lomma, sier Hassan Parandeh. Lånekassen nekter å gi ham studiepenger. Derfor har lokalsamfunnet bestemt seg for å finansiere medisinstudiet hans.

Hassan Parandeh

Hassan Parandeh kom til Norge for fem år siden, men har ikke oppholdstillatelse. Nå skal han starte på medisinstudiet i Bergen, men får ikke støtte fra lånekassen.

Foto: Rikke Lunde Andersen / NRK

21-åringen Hassan Parandeh har kommet inn på medisinstudiet i Bergen, men han får ikke støtte fra lånekassen fordi han ikke har oppholdstillatelse.

– Siden jeg ikke har oppholdstillatelse så har jeg verken rett på stipend eller lån, og det vet folk rundt meg. Så de lagde en Facebookgruppe der de fortalte om situasjonen min og da er det veldig mange som har sagt at de ønsker å støtte meg. Det er veldig gjevt, for det hadde ikke vært mulig å reise til Bergen å studere uten en eneste krone i lommen, forteller Parandeh.

Gunnhild Bjørnes og Hassan Parandeh

Vennene til Hassan Parandeh har satt i gang kronerulling for at han skal komme seg gjennom medisinstudiene. Her er det arrangert avskjedsfest for den framtidige legen hvor Gunnhild Bjørnes overleverer blomster.

Foto: Rikke Lunde Andersen / NRK

Trodde det var umulig

Hassan Parandeh kom til Norge og Levanger for fem år siden som asylsøker fra Iran, og har siden da lært seg å snakke ren trøndersk. Han har ikke oppholdstillatelse og ikke arbeidstillatelse, men det har ikke hindret ham i å bidra til lokalsamfunnet.

– Jeg har blitt kjent med mange forskjellige mennesker. Jeg synes det er veldig gøy å prøve nye ting, og gjennom det har jeg blitt kjent med flere folk. Av det har jeg lært veldig mye, blant annet norsk, sier Parandeh.

Hassan Parandeh

Hassan Parandeh fikk et stetoskop i gave på avskjedsfesten, som første steg inn i medisinverdenen.

Foto: Rikke Lunde Andersen / NRK

Parandeh er frivillig hos Røde Kors og i tillegg har han spilt hærmann i Spelet på Stiklestad, er aktiv menigheten sin og spiller i band med venninnen Sara Louise Kristoffersen. Nå reiser han til Bergen for å følge drømmen om å bli lege.

– Jeg har drømt om det i ti år. Når jeg begynte på videregående skole tenkte jeg at det kanskje var umulig å komme inn på medisinstudiet i Norge på grunn av det høye snittet. Men når jeg var ferdig på førsteåret tenkte jeg at det kanskje kunne være mulig, og det var det jo, sier han.

Stolte venner

Med et lokalsamfunn i ryggen tar Parandeh nå avskjed med vennene i Levanger og reiser til Bergen for å starte på studiene.

Sara Louise Kristoffersen, venninne og sanger

Sara Louise Kristoffersen sang «That's what friends are for» på avskjedsfesten til Parandeh.

Foto: Rikke Lunde Andersen / NRK

– Jeg føler litt stolthet av å kjenne han. At han har kommet inn på medisinstudiet i så ung alder synes jeg er kjempeflott, sier Gunnhild Bjørnes, som Parandeh kjenner gjennom Røde Kors.

Det er tydelig at vennene er stolte over Parandeh, og de tror og håper at kronerullingen vil fungere.

– Han skriver og snakker bedre enn en etnisk norsk person, han er så integrert. Det er veldig mange som vil gi han støtte når han flytter, så det har jeg stor tro på at vil gå bra. Men det blir veldig trist når han drar til Bergen, sier venninnen Sara Louise Kristoffersen.