NRK Meny
Normal

Legemiddelfirma holdt tilbake kreftmedisin

Et legemiddelfirma får bot for å ha holdt tilbake kreftmedisin slik at prisene ble presset opp. Statens legemiddelverk kaller det en fæl sak.

Sykehuskorridor

Professor Anders Waage ved St. Olavs Hospital forteller om store problemer med leveranser av medisiner til sine kreftpasienter.

Foto: Wiik, Eirill / SCANPIX

– Hele dette opplegget har virket merkelig og uforståelig, og det er bra at vi får en forklaring nå, sier Anders Waage, avdelingssjef ved Avdeling for blodsykdommer på St. Olavs Hospital og professor ved Institutt for kreftforskning ved NTNU, til Dagens Medisin.

Aspen Pharmacare, som har base i Sør-Afrika, har holdt tilbake forsyninger av blant annet benmargskreftmedisinen Alkeran. I enkelte tilfeller har prisen blitt presset opp 1500 prosent. I tillegg har sykehus måttet prioritere pasienter og utsatt behandling - også i Norge.

LES: Snart er det kreft som tar flest liv

Standard medisin ved benmargskreft

Anders Waage

Anders Waage ved St. Olavs Hospital sier de har hatt sine mistanker til legemiddelfirmaet.

Foto: Geir Mogen / NTNU

– Dette er en bekreftelse på det mange har hatt en mistanke om. Det er en alvorlig sak som har vært svært uheldig for behandlingen av myelomatose-pasienter i Norge. Det har medført utsettelse av behandling og mange beskjeder og kontrabeskjeder til pasienter med myelomatose og lymfom. Vi har hatt flere møter for å diskutere prioritering av pasienter, sier Waage, som er ekspert på benmargskreft.

Alkeran er standard ved høydosebehandling av pasienter med benmargskreft, og hovedmedikamentet for alle pasienter under 65 år.

Fagmedisinsk direktør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, sier de ennå ikke kan fastslå sikkert om dette har rammet Norge direkte, men bekrefter de langvarige problemene med å få tak i legemiddelet.

Bot på 5,5 millioner dollar

Alkeran

Alkeran er et viktig medikament i behandling av pasienter med benmargskreft.

Foto: Pharmatech

For noen år siden kjøpte Aspen Pharmacare legemidlene av GlaxoSmithKline, og startet forhandlinger med det italienske legemiddelverket om prisen på flere kreftmedisiner. Etter at forhandlingene ble avsluttet i 2014, kunne Aspen som eneste leverandør av legemidlene på det italienske markedet øke prisene opp til 1500 prosent.

Italienske myndigheter har uttalt at Aspens forhandlingsstrategi var så aggressiv at den utgjorde en reell trussel mot forsyninger av legemidlene til det italienske markedet.

Nå har altså italienske myndigheter ilagt Aspen Pharmacare en bot på nær 5,5 millioner dollar

Dagens Medisin sin kilde statnews.com har ikke har lyktes i å få tak i representanter for selskapet.

LES: Brannmenn redder liv, men får kreft