NRK Meny
Normal

Lar de unge stemmene slippe til

Unge stemmer får slippe til på Trøndelag Teater lørdag. Seks urpremierer skal vises, og alle sammen bygger på tekster skrevet av ungdom.

Unge skriver teater i Trondheim

Anna Renolen (til venstre) og Kristin Raanes Vassdal har skrevet to av stykkene som framføres på Trøndelag Teater lørdag.

Foto: Grete Thobroe/NRK

Det er femte gang teateret i Trondheim inviterer unge til å skrive for scenen, og de unge dramatikerne imponerer både skuespillere og teaterledere.

Ett av stykkene heter «Dagdrømmer», og er skrevet av 16 år gamle Anna Renolen fra Trondheim.

Må finne ut selv

– Det er to personer som sitter og har en ukontrollert dialog, men hva det egentlig handler om blir det opp til hver enkelt å finne ut av. Poenget er at folk skal finne ut selv hva det er for noe, sier 16-åringen til NRK.

18 år gamle Kristin Raanes Vassdal har skrevet stykket «Jeg er», som handler om de tre skikkelsene Orden, Kaos og Nøytral. Hun er både stolt og glad for at hennes tekst nå blir iscenesatt.

– Det er en ekstremt god mulighet for oss unge til å komme ut med våre tanker, meninger og drømmer. En fin mulighet som jeg setter stor pris på, sier hun.

Rita Abrahamsen

Rita Abrahamsen mener det er viktig å la de unge få slippe til ved teateret.

Foto: Grete Thobroe/NRK

– Godt for selvtilliten

– Det er jo også veldig spesielt og godt for selvtilliten at noen liker teksten min. Og så er det ekstremt kult at det settes opp ved Trøndelag Teater, mener 18-åringen.

Rita Abrahamsen og Kjernehuset står bak den unge teatersatsingen i samarbeid med Trøndelag Teater.

– Vi forteller ikke hva de skal gjøre, men stiller spørsmål hele veien. Det er de unge stemmene vi er interesserte i, og jeg er imponert over kvaliteten, sier hun.

– Veldig stas

Christian Ruud Kallum har flere roller i de seks stykkene, og skuespilleren er gjerne med på å løfte frem ungdommenes tanker.

– Det er ekstra fint at det er skrevet av så unge folk, og veldig stas at teateret åpner opp for å gi de unge en stemme, mener han.

Christian Ruud Kallum

Christian Ruud Kallum er en av skuespillerne som står på scenen lørdag.

Foto: Grete Thobroe/NRK