– Det er på høy tid at disse nasjonale retningslinjene evalueres, sier leder i Helse- og overdoseteamet i Trondheim kommune, Jan Erik Skjølås.
Han er med i en evalueringsgruppe som er satt ned av Helsedirektoratet for å gjennomgå de nasjonale retningslinjene for «legemiddelassistert rehabilitering» (LAR).
I gruppen sitter blant andre representanter fra brukerorganisasjoner, leger, sykepleiere og ansatte fra Helsedirektoratet.
– Vi har hatt drøftinger hvor vi sett nærmere på hva som fungerer, og hva som ikke fungerer – og hva som eventuelt bør forandres på. Målet er at hver enkelt pasient får den best mulige behandlingen, sier Skjølås.
Retningslinjene er fra 2010, og revisjonen ble startet i 2015. Resultatet av dette arbeidet skal være ferdig i 2019.
St. Olavs hospital får hard kritikk
LAR-behandlingen ved St. Olavs hospital får sterk kritikk fra både LAR-pasienter og pasient- og brukerombud, for at de tolker retningslinjene for medisinvalg for strengt sammenlignet med andre sykehus.
Mange klager på at de tvinges til å bruke medikamentet Suboxone, og peker på fraværende brukermedvirkning. Dette er noe som Skjølås tar med seg inn i revisjonsarbeidet.
– Jeg har selv sett at veldig mange blir syke av medikamentet Suboxone. Folk blir kvalme, får ikke i seg mat og dermed får de en kraftig vektreduksjon, sier Skjølås.
Skal tilpasses pasientene
LAR-behandlingen skal tilpasses den enkelte pasients forutsetninger, ifølge Helsedirektoratet.
LAR-forskriften i loven slår fast at «Formålet med legemiddelassistert rehabilitering er å bidra til at personer med opioidavhengighet skal få økt livskvalitet og at den enkelte får bistand til å endre sin livssituasjon gjennom bedring av vedkommendes optimale mestrings- og funksjonsnivå. Formålet er også å redusere skadene av opioidavhengigheten og faren for overdosedødsfall».
Ulike tolkninger ulike steder
På spørsmål om hva Statens helsetilsyn tenker om den sprikende medikamentpraksisen mellom de ulike LAR-regionene, svarer tilsynet at det skal tas individuelle vurderinger om hva som er best for hver pasient.
– Når det gjelder nasjonale faglige retningslinjer, er hovedregelen på alle fagfelt at disse skal følges. Der behandlingen avviker fra nasjonale retningslinjer, skal dette begrunnes, sier seniorrådgiver i Statens helsetilsyn, Susanne Lie.
– Det skal imidlertid foretas en individuell vurdering av hvilken behandling som er riktig for den enkelte pasient, og behandler må utøve faglig skjønn, sier Lie.