NRK Meny
Normal

Lånke er favoritt

Berit Lånke er trøndernes favoritt til å bli ny Nidaros-biskop etter Finn Wagle.

Helen Bjørnøy og Berit Lånke

Helen Bjørnøy og Berit Lånke er to av de heteste kandidatene til å bli ny biskop i Nidaros.

Foto: Knut Falch/NRK

Alle menighetsrådene i Trøndelag har nå uttalt seg, og de fleste har kapellanen på Bakklandet i Trondheim på topp.

Nærmest kommer prost på Byåsen i Trondheim, Tor Singsås, og prest i Snåsa, Bierna Biente. 

Redaktør Jon Magne Lund i avisa Vårt Land sier mye tyder på at en kvinne overtar ledelsen av Nidaros bispedømme. 

- Det er sannsynlig at det blir en mann på Møre, og jeg har vanskelig for å tro at Trond Giske kan utnevne en mann både der og i Nidaros, sier Lund.

Liberale kvinner

Lund nevner Berit Lånke og Helen Bjørnøy som to hete kvinnelige kandidater.  Lånke er i dag kapellan i Bakklandet menighet, men er også kjent fra internasjonalt og mellomkirkelig arbeid. Nylig avgått miljøvernminister Helen Bjørnøy var også kandidat til å bli biskop i Oslo. Hun jobber nå i Kirkens Bymisjon. Begge er såkalt liberale i stridsspørsmålet om homofile prester.

- Hvis man skal la homofilispørsmålet være avgjørende for om man er liberal eller konservativ, så er  disse personer som vil støtte flertallssynet i kirken. Selv om Nidaros ikke er et entydig liberalt bispedømme, blir det vrient å komme inn her uten å støtte det nye flertallssynet, sier Jon Magne Lund.

40 kandidater

Kristian Stendahl

Kristian Stendahl, stiftsdirektør i Nidaros bispedømme

Foto: Ida Sem Fossvik / NRK

Nominasjonsprosessen er nå i gang for fullt i Nidaros. Vårt Land redaktøren sier en ny biskop må ha evnen til å ta vare på internasjonale kontakter og å se Olavstradisjonens betydning i en luthersk kirke og hvordan den skal utvikles videre.

Kristian Stendahl, stiftsdirektør i Nidaros bispedømme, er enig med Lund i at utnevnelsen av ny biskop vil få stor oppmerksomhet.

-Bispedømmerådet har fått rundt 40 navn på foreslåtte kandidater til ny biskop som de nå skal gå igjennom.  Det er et utmerket utgangspunkt, sier Stendahl.

Giske bestemmer

Rådet har frist på seg til 10.januar til å finne fem kandidater som kan tenke seg å bli biskop og sende forslaget  til Kirkedepartementet.

 Forrige uke kom forslagene på kandidater fra alle Trøndelags menigheter. Senere skal både de øvrige biskopene og de teologiske fakultetene si sitt, før kirkeminister Trond Giske til slutt avgjør hvem som blir kirkelig overhode i Trøndelag.