Hopp til innhold

Reduserte treninga med hundre timer – nå får han gå verdenscup

Mindre trening fikk fram storformen til langrennsløper Magnus Håbrekke. – Det er nesten uvirkelig at han nå får gå i verdenscupen, sier treneren.

Magnus Håbrekke

FRAMGANG: Magnus Håbrekke har trappet ned på treningen, og fått stor framgang i langrennssporet denne sesongen.

Foto: Mathias Lunde Kristoffersen / NRK

Nesten ingen utenfor Trøndelag har hørt om 22-åringen, før han plutselig ble tatt ut til verdenscuprennene på Lillehammer til helga.

Trener Mats Iversen på regionlaget Team Midt-Norge trodde ikke det var sant.

– Det er nesten uvirkelig at han får gå i verdenscupen. Jeg hadde ikke tenkt tanken en gang, før vi fikk beskjeden, sier Iversen, som er bror til landslagsløper Emil Iversen.

Magnus Håbrekke og Mats Iversen

FÅR GODE RÅD: Trener Mats Iversen (til høyre) gir Magnus Håbrekke gode treningsråd.

Foto: Mathias Lunde Kristoffersen / NRK

Overskuddet forsvant

Magnus Håbrekke fra Melhus i Trøndelag var også selv overrasket. I alle fall med tanke på at han har trappet ned på treningen det siste året.

– I fjor prøvde jeg å trene ganske mye, men da forsvant overskuddet mitt. Nå har jeg roet ned litt, og fått bedre kvalitet på hardøktene. Dermed har jeg også fått mer overskudd, sier han til NRK.

Sist helg kom han på åttendeplass i Norgescupen i fristilsprint på Gålå.

Han fikk dermed en av to U23-plasser til verdenscupen på Lillehammer. Der skal han gå sprinten i skøyting.

Magnus Øyaas Håbrekke

Magnus Håbrekke

Foto: Mathias Lunde Kristoffersen / NRK

– Så ikke for meg verdenscup

– Det var jo skikkelig artig, og en god mulighet til å vise meg fram. Jeg ble jo ganske overrasket selv også. Jeg hadde ikke sett for meg å få gå verdenscup bare for ei uke siden. Men etter helga på Gålå satt jeg med veldig gode kort på hånda, forteller Håbrekke.

Forrige sesong slet han med å oppnå gode resultater i langrennssporet. Han var ikke blant de 40 beste i noen av FIS-rennene han gikk. Under NM på hjemmebane i Granåsen kom han på 55. plass i klassisk sprint.

Men denne sesongen har vært mye bedre.

– Jeg har trent fornuftig og bra og hatt spesielt fokus på skøytesprint. Jeg har alltid vært god i skøyting, og nå har jeg fått det siste sprintgiret. Derfor har jeg hevet meg et nivå, sier Håbrekke.

Nå trener han rundt 700 timer i året, mot 800 i forrige sesong. Han mener et bedre tilpasset treningsopplegg har vært nøkkelen til framgangen i skisporet.

– Det er løpere på mitt lag som trener opp mot 1000 timer i året og lykkes med det. Jeg er motsatt og ligger på mye lavere treningsmengder enn dem, sier han.

Trener Mats Iversen mener det var viktig for Håbrekke å få tilbake overskuddet og lytte til kroppen.

Mats Iversen

TROR PÅ ELEVEN: Trener Mats Iversen har stor tro på 22 år gamle Magnus Håbrekke, og mener det er mulig å gå videre fra prologen i verdenscupen på Lillehammer.

Foto: Mathias Lunde Kristoffersen / NRK

Inspirert av Krogh

– Magnus kunne ikke dunke på med trening. Han måtte være litt smart og gjøre det som passer han. Litt inspirert av Finn Hågen Krogh kanskje. Han har i alle fall funnet en god modell i år. Jeg bidrar og veileder så godt jeg kan, sier Iversen.

I helga blir det altså et møte med verdenseliten i skøytesprint og målet er klart.

– Klarer han å gå videre fra prologen, altså blant de 30 beste, er det bra. Alt annet vil være bonus. Det viktigste er læringen det er å gå mot de beste, mener treneren.

Håbrekke selv er mer optimistisk.

– Jeg skal gå videre fra prologen i alle fall og har finaleplass som et stort mål.