Lange ventelister på turn – ventet i fem år før ungene fikk være med

Alexander Lindseth ventet til sammen i fem år for å få barna sine inn på turntreninger i Namsos. Til slutt måte han bli trener for at ungene skulle få være med.

Alexander og Sigurd Lindseth

Alexander Lindseth var lei av at ungene ikke fikk være med på turn, og meldte seg som trener. Dermed kan han og sønnen Sigurd kose seg sammen på turntrening i Namsoshallen.

Foto: Kjartan Trana / NRK

To kvelder i uka dras alt turnutstyret fram i den ene håndballhallen i Namsos. Rundt 260 unger er så heldige å få være med på treningene til Namsos Turnforening.

Samtidig må over 400 barn sitte hjemme, fordi det ikke er plass til dem.

Det kan ta flere år før de får være med på treningene fordi turnforeningen ikke har kapasitet til å ta imot dem.

Turn i Namsoshallen

Ungene koser seg på turntrening i Namsos.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Måtte bli trener

Alexander Lindseth er en av mange foreldre som nå har engasjert seg i turnforeningen. Han ble med som trener rett og slett for å få barna inn på turn.

– Vi har stått på venteliste i to runder, og har ventet i til sammen fem år på å få ungene inn på turn. Men nå endelig fikk vi være med, og det er veldig artig og populært. Det er ukas høydepunkt hjemme hos oss, sier Lindseth.

Sønnen Sigurd måtte vente i to år, og var lei av å ikke få være med. Nå er han veldig glad for å endelig kunne få hoppe og løpe rundt i Namsoshallen sammen med de andre ungene i turnforeningen.

– Turn er veldig artig, og jeg vil bli veldig god til å trikse. For når jeg blir stor, skal bli skikkelig god på ski, sier han.

Ventelister over hele landet

– Det er jo veldig synd at 400 barn må vente, og kanskje ikke får muligheten før om ett eller to år. Det er jo unikt blant idrettene der turn har en del ventelister rundt om i hele landet, sier leder Jon Christian Johansen i Namsos Turnforening, og fortsetter:

– Her i Namsos er det jo helt ekstremt med 400 fordi vi har for lite treningstid i hallen, og fordi vi i tillegg har en trenerkabal som ikke helt går opp.

Men det er ikke bare i Namsos barn ikke får være med på turn. Mange klubber rundt om i landet opplever det samme, og det er som regel mangel på treningstid som er årsaken.

I andre deler av landet er det nesten like vanskelig å få være med, det viser tall fra for eksempel Bergen (1000), Førde (400), Ringerike (450) og Harstad (300).

Jon Christian Johansen, Namsos Turnforening

Leder Jon Christian Johansen i Namsos Turnforening synes det er sørgelig at så mange barn ikke får være med på turn.

Foto: Espen Sandmo / NRK

– Vi har stor pågang i hele landet, men vi har for få plasser til å ta imot alle sammen. Utfordringen er tilgjengelighet på treningstid i hallene, sier Gill Johannessen som er konsulent for turnkretsene i Midt-Norge.

Ifølge Johannessen jobbes det nå med å få bygd flere turnhaller rundt om i landet, og forbundet sentralt har ansatt en egen anleggskonsulent for å hjelpe klubbene med å få til dette.

Heller ikke generalsekretær Øistein Leren i Norges Gymnastikk- og Turnforbund vet hvor mange norske barn som står i kø for å få være med på turn.

– Vi har dessverre ingen oversikt, men dette er et problem som eksisterer over hele landet, opplyser Leren til NRK.

Turn i Namsoshallen

I Namsos står ungene i kø for å få være med på turntreningene.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Fjerde største idretten i Norge

For turnsporten vokser raskt, og de siste fire årene har Norges Gymnastikk- og Turnforbund merket en stabil oppgang på mellom 5000 og 6000 medlemmer.

De har nå 108.000 medlemmer på landsbasis, og det gjør turn til den fjerde største idretten i Norge bak fotball, håndball og langrenn.

I Namsos konkurrerer turnforeningen med andre idretter om treningstid, og drømmen er å få bygd sin egen turnhall.

– Vi hadde et prosjekt gående rundt dette for noen år siden, og fant ut at behovet var der. Men prosjektgruppa ramlet sammen, og nå må vi starte litt på nytt igjen, forteller Jon Christian Johansen i Namsos Turnforening.

– Jeg får veldig mange mail, telefoner og meldinger fra foreldre med spørsmål om hvordan de ligger an på ventelista. Det er mange unger som blir skuffet når de får vite at de for eksempel står på plass nummer 45 i jenter 2009. Enkelte foreldre er frustrerte, og de har unger som maser om å få være med. Når de ikke får det, er det jo sørgelig, sier Johansen.

Melder inn ungene når de blir født

Og når det er så lang ventetid, gjør det at flere foreldre melder inn ungene i turnforeningene allerede når de blir født.

– Ja, det stemmer. Vi har fått inn flere på venteliste som er født i 2018. Vi tar jo ikke inn ungene til trening før de er fire år, men da dukker de opp øverst på lista den dagen de fyller fire, så da står de på toppen, sier leder Jon Christian Johansen i Namsos Turnforening.

Turn i Namsoshallen

Full fart med løping og hopping på turntrening i Namsos.

Foto: Kjartan Trana / NRK