NRK Meny
Normal

Lange køer hos legevaktene

Legevaktene i Trøndelag opplever lange køer av pasienter i jula. De fleste sliter med forkjølelse og sår hals.

Hanne Strand Geving

Hanne Strand Geving ved legevakta i Trondheim får ikke nye lokaler før i 2018.

Foto: Grete Thobroe/NRK

Legevakta Trondheim

I jula har mange vært nødt til å vente lenge på behandling ved legevakta i Trondheim.

Foto: Grete Thobroe/NRK

I Trondheim har legevakta hatt full bemanning i hele jula, men likevel har det vært lang ventetid. Mange helligdager og stengte kontorer hos allmennlegene, har gjort køene lengre.

Stengt hos fastlegene

– Jula har vært preget av at mange fastleger har stengt kontorene sine i flere dager, og det øker trykket på legevakta. Vi har vært godt forberedt, og bemannet ut fra besøkstallene forrige jul. Likevel er det kø, sier enhetsleder Hanne Strand Geving ved helsevakta i Trondheim kommune.

– Om du kan vente er fastlegen den som kjenner deg best, og derfor den som har de beste forutsetningene til å gi deg en helhetlig og god behandling, minner Geving om.

Legevakta i Trondheim sliter med små lokaler, og har bare plass til to medarbeidere som tar imot pasientene.

– Når det da er 70 pasienter på venterommet, sier det seg selv at det blir litt ventetid. Vi har et klart ønske om at alle ringer på forhånd, og fra og med høsten 2015 har vi også etablert en ny vaktsentral som gjør det mulig å avtale et oppmøtetidspunkt. Da kan pasientene heller vente hjemme enn her på legevakta, og det blir enklere for oss å sortere ut hvem som virkelig trenger hjelp, sier Strand Geving til NRK.

– Ring på forhånd

Legevaktene også i Steinkjer og Levanger har hatt stor pågang. I Trondheim skal de nå etablere et system der folk kan avtale oppmøtetid, i stedet for å stille seg i kø på venterommet. Det sier enhetsleder ved Helsevakta i Trondheim kommune, Hanne Strand Geving.

Pågangen også ved legevaktene i Steinkjer og Levanger har vært stor i jula, og noen pasienter har ventet lenger enn normalt. Men her er folk flinkere til å ringe først, sier enhetsleder ved legevakta i Steinkjer, Karin Grøttum.

– Vi ber folk ringe til oss før de møter opp på legevakta. Da kan vi prioritere de som virkelig trenger øyeblikkelig hjelp, sier Grøttum.

Nye lokaler i 2018

I Trondheim skal kapasiteten bli bedre etter hvert, men legevakta får ikke nye lokaler før i 2018.

– Til høsten får vi en vaktsentral som gjør oss bedre rustet til å veilede pasientene på telefon. Da vil vi gå ut med bred informasjon og be folk ringe oss før de møter opp, sier Hanne Strand Geving.

Både i Nord- og Sør-Trøndelag erfarer legevaktene at litt for mange normalt friske folk oppsøker legevakta i jula. Uten at det strengt tatt er nødvendig.

– Mange tar nok kontakt med oss, uten at de trenger behandling ved legevakta, sier Karin Grøttum i Steinkjer.

Legevakta i Trondheim

Bare to medarbeidere får plass til å ta i mot pasientene ved legevakta i Trondheim.

Foto: Grete Thobroe/NRK