Lang omvei for julematen

Meråker Kjøtt måtte kjøre en lang omvei med varene sine til butikkene. Jordskredene mellom Stjørdal og Meråker satte en effektiv stopper for kortreist julemat.

Jordras Meråker

Slik så det ut på E14 mellom Stjørdal og Meråker mandag. To ras førte til lange omveier for folk i Meråker.

Foto: Politiet / NTB scanpix

E14 mellom Meråker og Stjørdal ble natt til mandag stengt på grunn av to ras. Meråkerbanen ble også stengt som følge av rasene.

Ingen ble skadd, men veistengingen har hatt konsekvenser for folk og bedrifter i Meråker.

– Det er en stor utfordring for pendlerne, og ikke minst for transport av varer, sier ordfører i Meråker, Kari Anita Furunes (Sp).

Brukte 4,5 time til Trondheim

Et av selskapene som fikk problemer var Meråker Kjøtt AS.

Per Johan Pedersen

Daglig leder i Meråker Kjøtt AS, forteller at frakten av varer til Trondheim, som vanligvis tar halvannen time, tok 4,5 time mandag.

Foto: Meråker Kjøtt

– Vi er inne i årets travleste uke nå. Til vanlig kjører vi to trailere daglig til Trondheim. I dag skulle en bil returnere for å kjøre et tredje lass til Trondheim på grunn av julestria, sier Per Johan Pedersen, daglig leder i Meråker Kjøtt AS.

– Slik ble det ikke. For vi greier ikke å kjøre to turer på en dag når vi må om Sverige, sier han.

For å komme seg fra Meråker til Trondheim måtte de kjøre via Sverige, over Skalstufjellet til Verdal og derfra til Trondheim.

– Vanligvis kjører vi til Trondheim på cirka halvannen time. Når vi kjører rundt må vi regne med tre og en halv time. I dag var føret ekstra ille, og vi brukte derfor fire og en halv time til Trondheim, sier Pedersen.

– Veien skulle vært utbedret

Klokken 17 mandag ettermiddag ble et felt åpnet for trafikk. Veien vil bli stengt igjen klokken 22 og frem til 06 tirsdag morgen.

Dette er ikke første gang E14 er stengt på grunn av ras.

– Jeg føler det skjer oftere og oftere at veien er stengt, og det må man kanskje regne med når det brukes så lite penger på veien, sier Pedersen, som etterlyser utbedring.

– Ut ifra trafikkøkningen som har vært på E14 så er det helt klart at veien skulle vært utbedret, sier han.

– Kunne gått galt

Ordfører Furunes er enig i at veien trenger utbedring, og sier at de ikke er fornøyd med situasjonen.

Kari Anita Furunes

Ordfører i Meråker, Kari Anita Furunes, er ikke fornøyd med situasjon på E14.

Foto: NRK

– Vi jobber for revidering av den nasjonale transportplanen neste år. Med utbedring av både jernbane og vei. For når begge er stengt er det ikke holdbart, sier Furunes.

– Det er en europavei som går igjennom Meråker, så vi forventer at det blir gjort utbedringer, sier hun.

Et av skredene mandag var over 50 meter bredt, hadde raset skjedd på et tidspunkt med mye trafikk, kunne det gått mye verre.

– Hadde dette skjedd på et annet tidspunkt, for eksempel når folk var på vei til eller fra hyttene sine på Storlien, hadde dette kunne fått et helt annet utfall, sier innsatsleder i politiet, Tor Inge Aas.