Dette blir landets eneste altertavle i papir

I dag startet monteringen av landets første altertavle i papir, som skal stå i Sverresborg kirkesenter.

Altermønster klippet for hånd

Dette mønsteret er klippet for hånd av Karen Bit Vejle og blir å se som altertavle i Sverresborg kirkesenter i Trondheim

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

– Det har vært dager der jeg ikke har kunnet klippe, rett og slett fordi konsentrasjonen ikke er på topp hver dag. Jeg må være helt sikker på at klippingen blir riktig, sier kunstner Karen Bit Vejle til NRK.

Hun har i over et år jobbet med kunstverket som skal bli den nye altertavlen, som i disse dager reises i Sverresborg kirkesenter i Trondheim.

Håndklippet med saks

– Jeg er veldig spent. Her er det snakk om to svære glassplater som skal innglassere fluorlett papir, før altertavla skal reises. Det har skjedd at det har gått galt før, sier kunstneren.

Altertavla som er 2x3 meter er håndklippet med saks. Tavla er omkranset av Fader Vår, og det er ikke tilfeldig, uttrykker kunstneren.

– Fader Vår har gått fra foreldre til barn i generasjoner, og ligger i ryggmargen vår. Derfor har jeg klippet den som en ramme rundt hele altertavlen. De syv bønnene i Fader Vår har jeg klippet som en ramme rundt hele tavlen, så vi kanskje litt lettere kan skjønne innholdet, sier Bit Vejle.

Papir - skjørt som livet

Siste finpuss på kunstverket

Karen Bit Vejle legger med siste finpuss på kunstverket.

– Du, det er vel ikke så ofte at altertavler klippes ut med saks og papir (kunstform som kalles "psaligrafi", journ.anm.), er det vanskelig?

– Ja, det er det. Men jeg har øvd hele livet mitt, så derfor vet jeg hvordan jeg skal håndtere det. Likefullt er det noe man må konsentrere seg veldig om når man er i prosessen. For papir er nesten som livet selv, det er veldig skjørt, sier hun.

– Det jeg har klippet, kan jeg ikke klippe på nytt. Men heldigvis, i dette kunsprosjektet har alt gått bra!

Står ferdig søndag

Søndag skal altertavlen i Sverresborg kirkesenter stå ferdig montert og lyssatt i menigheten.

Det synes menighetsgjenger Berit Andre blir topp.

– Det er vidunderlig at vi skal få et sånt kunstnerisk og yttrykksfullt teppe. Fantastisk at dette ble bestilt, det er så sjeldent, sier Andre.

Karen Bit Vejle forklarer

Interesserte i menigheten får høre detaljer om papir-kunstverket, som snart reises som landets eneste alter av sitt slag.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK