Hopp til innhold

Landbruksministeren kan bli toppolitiker i Nord-Trøndelag

Landbruksminister Jon Georg Dale har ingen tilknytning til Nord-Trøndelag, men kan likevel bli toppkandidat for Frp i fylket.

Statsråden på matfestival

Landbruksminister Jon Georg Dale vil ikke avsløre om han takker ja dersom han formelt blir spurt om å bli toppkandidat for Frp i Nord-Trøndelag før stortingsvalget.

Foto: Kirsti Kringstad / NRK

Robert Eriksson varslet tidligere i sommer at han trekker seg fra politikken. Etter det har Fremskrittspartiet i Nord-Trøndelag vært på jakt etter en ny toppkandidat for partiet før stortingsvalget 2017.

Og de vil ikke ha hvem som helst: Toppkandidaten skal helst være svært erfaren og profilert. Derfor har partiet kommet frem til at landbruks- og matministeren er én av kandidatene.

Trenger en sterk frontfigur

– Vi har ingen frontfigur som er godt nok kjent i Nord-Trøndelag. Vi må ha en profilert topp for å trekke stemmer.

Dale selv er stolt over at Nord-Trøndelag ønsker ham:

– Det tar jeg som et signal på at landbruk er viktig i Nord-Trøndelag, og at fylkeslaget er fornøyd med jobben jeg har gjort hittil.

Landbruksministeren kommer fra en liten gård utenfor Volda på Sunnmøre, og er klar på at han ikke har tilknytning til Trøndelag i det hele tatt.

– Hvor aktuelt er det for deg å bli toppkandidat i Nord-Trøndelag?

– Jeg har sagt at hvis nominasjonskomiteen gir meg tilbudet, vil jeg gi dem et svar før jeg sier noe til andre, understreker Dale.

«Steikartig» valgkamp

Fylkesleder Einar Almaas er tydelig på at fylkeslaget ikke har egnede toppkandidater.

– Vi har noen gode kandidater, men de er veldig unge. Det er nok at de unge kommer på andre-, tredje- og fjerdeplass, slik at de får bygget seg opp, sier Almaas, som har et stort håp om at Dale blir toppkandidaten.

– Med en landbrukspolitiker på topp i landbruksfylket Nord-Trøndelag, blir valgkampen «steikartig».

Første nestleder i Frp, Per Sandberg, mener det er positivt at Frp Nord-Trøndelag henter inn en toppkandidat utenfra.

– Jon Georg er ikke bare profilert. Han er også utrolig dyktig. Det er tøft å kapre mandat i Nord-Trøndelag, så dette er veldig viktig, sier Sandberg.

Nominasjonskomiteen skal nå avgjøre hvem de vil gå for som toppkandidat.