NRK Meny
Normal

Lammefilet i urtehagen

Lammefilet fra ursau på tur i urtehagen på Frøya. Det er prosjektet til Smaken av Norge på tur.

 

Illustrasjonsfoto: Villsau
Foto: Tron Soot-Ryen / NRK

Vår omreisende radiokokk med reporter Tron Soot-Ryen på slep er på Frøya i Sør-Trøndelag, hos familien Taraldsen som driver med ursau, den gamle norske sauerasen.

- I urtehagen har jeg sitronmelisse, kruspersille, bladpersille, gressløk, estragon, løpestikke og salvie, sier Heidi Taraldsen.

Radiokokkene Inge Johnsen og Tron Soot-Ryen beundrer i tillegg en hel del andre urter i familiens urtehage. I tillegg er det andre urter i drivhuset.

Det er villsau det handler om i dagens Smaken av Norge på tur. Lammesteken skal få møte flere representanter fra familien Taraldsens urtehage i retten som radiokokken komponerer.

Urtestekt lammestek

- Vi skal plukke litt forskjellige urter, så skal vi lage en god urtemarinade, så skal vi brune filetene forsiktig og kose med dem, sier Inge.

Inge tar en bukett av Heidis urter og lager en ball av urtene inne i hånden.

- Da går det raskere å kutte dem. Dette skal bli en urteblanding til kjøttet, sier Inge og blander olje med urtene. Deretter heller han den grønne oljeblandingen over kjøttet.

Finsteking

Kjøttet blir stekt med fettsiden ned. Først på sterk varme, deretter blir temperaturen skrudd ned.

- Det skal bli perfekt rosa og fint, sier Inge.

Heidi Taraldsen er helt enig i at smaken er best når kjøttet er passelig rosa.

- Filetene er så møre at når kjøttet er rosa, er det nesten som om kniven bare glir igjennom, sier Heidi.

Litt svidd

 Radiokokkene erfarte hvor viktig det er å følge med varmen, for lammefiletene ble litt i svarteste laget.

- Men inni er den perfekt rosa, det garanterer jeg, sier Inge og drysser forsiktig litt salt og pepper på kjøttet helt til slutt like før servering.

 

 

Video fra Trøndelag

Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
Promo folkemøte fra Kimen på Stjørdal