Skulle morten spre seg til drikkevannskilden, så kan konsekvensen bli dårlig lukt og smak av drikkevannet.
Tar livet av all fisk
Men rotenon tar ikke bare livet av uønsket fisk. Behandlingen tar livet av all fisk i vannene som behandlet, deriblant Ila-bekken. Derfor har prosjektledelsen starta med fanging og mellomlagring av ørret i dette mindre vassdraget, som er full av småørrett. Der trives nemlig fisken før den blir stor nok til å sette kursen mot trondheimsfjorden.
– Vi har tidligere tilrettelagt for at ørreten skal kunne komme opp hit fra fjorden, og det gjorde den ganske umiddelbart. Det er for tiden en god produksjon av sjø-ørret i dette vassdraget, sier Terje Nøst, som er fiskeforvalter og ferskvannsbiolog i Trondheim kommune.
Disse sju vannene er smittekilden for spredning i hele Midt-Norge.
Foto: Hilde Grande / NRK- Les også:
Utrydder morten i sju Bymarka-vann
Vannene morten skal utryddes fra ligger i Bymarka. Det er Haukvatnet, Lianvatnet, Kyvatnet, Theisendammen, Baklidammen, Kobberdammen og Sølvskakkeltjønna som rotenonbehandles fra 19. september.
– Disse sju vannene er smittekilden for spredning i hele midt-Norge, så det er egentlig et stort problem, sier Nøst.
Kommunen vil for enhver pris unngå risiko for at morten skal spre seg til vannet som forsyner Trondheim med drikkevann.
Her samles ørreten inn før rotenonet inntar Ila-bekken.
Foto: Hilde Grande / NRK– Vi er redd for at morten skal komme til drikkevannkilden vår Jonsvatnet og forringe den biologiske balansen der, som kan gi dårligere vannkvalitet. Det kan potensielt være dramatisk, sier prosjektleder i Trondheim kommune, Håkon Pedersen.
Det kan potensielt være dramatisk dersom morten hadde fått spre seg til drikkevannskilden, sier prosjektleder i Trondheim kommune, Håkon Pedersen.
Foto: Hilde Grande / NRK- Les også: