Lager papir mens det brenner

Brannen i papirlageret til Peterson Packaging er ennå ikke slukket, men femti meter unna er produksjonen i gang som normalt.

Etterslukking på Peterson fabrikker

Brannen i papirlageret ulmer videre, og røyken er tykk over Ranheim. Men på Peterson Packaging har produksjonen allerede startet for fullt.

Svein Olav Tinmannsvik

Daglig leder Svein Olav Tinmannsvik på Peterson Packaging forteller at drifta fortsetter som vanlig.

Foto: Henrik Sundgård
Papirpall ranheim

Det der slike paller med returpapir som fortsatt står i brann i lageret på Ranheim.

Foto: Jørgen Pettersen / NRK

– Jeg har hatt fri en uke nå, men nå er jeg klar for å produsere papir. Det er jo det vi kan, sier Jan Åge Saghaug, en av arbeiderne på Peterson Packaging.

Arbeiderne på Peterson Packaging går en litt annerledes dag i møte. Selv om store deler av anlegget er åpen for produksjon ulmer brannen videre rundt femti meter unna hovedfabrikken. Brannvesenet driver fortsatt med etterslukning på stedet.

Brannvesen og politi fryktet lenge at brannen skulle få gasstanker som sto like ved papirlageret til å eksplodere. Eksplosjonsfaren ble avblåst klokken 15.00 torsdag ettermiddag, men brannvesenet har nå brannen under kontroll.

Startet opp samme kveld

Allerede i går kveld startet arbeidet opp igjen på fabrikken. Ledelsen har blitt betrygget av brannvesenet om at det er trygt å sette i gang produksjonen igjen.

– Jeg hadde jo selvfølgelig sett for meg en litt annerledes torsdag i august, men vi starter opp sånn at kundene våre slipper å lide, sier Svein Olav Tinmannsvik, daglig leder ved fabrikken.

Han mener det viktigste er at ingen ble skadet under storbrannen, hvor opp til 4000 mennesker sto i fare for å bli evakuert.

– Det ser ut som vi har nok returpapir til å holde drifta i gang en stund, forteller Tinmannsvik.

Ledelsen ved fabrikken fryktet i går at produksjonen ville være stanset i flere dager på grunn av brannen.

– Slukker pall for pall

Selv om eksplosjonsfaren er over, har brannvesenet ikke tid til å slappe av. Slukningsarbeidet har pågått i hele natt, og vil trolig pågå resten av dagen.

– Vi drar ut en og en pall for å rive de i stykker og slukke dem, vi river også ut paller med gravemaskin slik at de kan bli slukket, sier brannmester Tore Størseth til NRK.

Det er ikke enkelt å få slukket brannen i papirlageret. Returpapiret som er lagret der i store paller må fraktes ut av bygget og ødelegges for at brannvesenet skal få slukket dem helt.

– Det er mye energi i disse store papirbuntene. Hvis vi ikke river dem i stykker brenner de lagvis, vi har hatt en prøvebunt som har brent hele natta uten at vi ser noen forskjell på den, forteller Størseth.