Hopp til innhold

Lager fôr til hele Norge

Fiskefôrfabrikken til Marine Harvest på Valsneset i Bjugn går så det suser. Fabrikken dekker alene 80 prosent av det total fôrbehovet til Marine Harvests anlegg i Norge.

Marine Harvest sitt anlegg på Valsneset i Bjugn

Fabrikken på Valsneset lager nesten alt av fiskefôr til Marine Harvests anlegg i Norge.

Foto: Ivar M. Ulriksborg

Fabrikken kostet rundt en milliard kroner da den ble bygd, og rundt 50 medarbeidere jobber nå med å lage fôr til selskapets mange oppdrettsanlegg rundt om i Norge.

Godt driftsår

– 2014 var et godt driftsår for oss, og vi har investert mye for å øke kapasiteten. Nå produserer vi mellom 270.000 og 280.000 tonn i året, sier fabrikksjef Claes Jonermark til NRK.

Litt i skyggen av kampflybasen og de store vindkraftplanene på Fosen er det på kort tid vokst frem en viktig arbeidsplass i Bjugn, og ifølge fabrikksjefen har tilgangen på dyktig arbeidskraft vært over all forventning.

– Vi hadde 900 søknader på de stillingene vi lyste ut, og vi har veldig dyktige medarbeidere som vi i hovedsak har rekruttert fra Bjugn og Ørland. Marine Harvest mener det er viktig å produsere eget fôr til anleggene. Nesten halvparten av kostnadene i oppdrettsnæringen, går til fôr. Derfor er det utrolig viktig å ha kontroll på en mest mulig rasjonell måte, mener Jonermark.

Roser samarbeidet

Vidar Daltveit

Vidar Daltveit er leder i Fosen regionråd, og roser fabrikken som er bygd på Valsneset.

Foto: Ole Petter Klepp / NRK

Fabrikksjefen roser også Bjugn kommune for det gode samarbeidet, og sier beliggenheten midt i skipsleia er helt perfekt for produksjonen av fôr.

– Dette er en perfekt plass for oss her på Valsneset, og vi ligger nesten midt i leia, sier Claes Jonermark.

Bedriften fikk tidligere i sommer utviklingsprisen for 2014 fra Fosen regionråd, og daglig leder Vidar Daltveit sier etableringen har vært viktig for regionen.

– Investeringen på Valsneset er en av de største på fastlands-Fosen. Det å bygge en fabrikk til en milliard i Bjugn er ikke akkurat dagligdags, og gull verdt, sier Daltveit.