Normal

Ny film om Rosenborg snart kinoklar

En ny dokumentarfilm om Rosenborg Ballklubb er snart klar. Det unike kameratskapet og samholdet klubben er tufta på, har vært viktig å få frem for filmskaperne.

Lager film om RBK

Emil Tanem og Kine Lepsøe jobber nå med å få ferdig dokumentarfilmen om Rosenborg.

Foto: Grete Thobroe / NRK

Mesteparten er gjort på dugnad, for støtten de håpet på kom aldri.

– Nei, det har vi dessverre ikke fått. Så det har vært en fantastisk dugnadsinnsats, sier Emil Tanem som er regissør og produsent i Puzzle Filmproduksjon.

Mye å ta av

På skjermene foran seg spiller regissøren av det ene historiske arkivopptaket etter det andre. For i Rosenborgs 100-årige historie er det mye å ta av.

– Vi har samlet mye arkivmateriale og bygger på mange intervjuer. Historien skal vært korrekt. I tillegg dramatiserer vi enkelte episoder, sier Tanem til NRK.

Rosenborgs store gjennombrudd kom med cupfinaleseieren mot storfavoritten Odd i 1960.

Utdrag fra filmen "Mer enn et fotballag" viser stemningen da Rosenborg ble cupmester etter to finalekamper mot Odd. Eldar Hansen scorte alle målene i første finale og to i den andre og ble «Femmåls-Hansen».

Siden har laget dominert norsk fotball i flere tiår, og slo blant annet Milan og Real Madrid i Mesterligaen på 1990-tallet.

120 statister har stilt opp gratis, for å gjenskape den stolte historien til klubben.

– I tillegg har vi intervjuet rundt 30 personer. Fra Klaus Berg og Rolf «Rollen» Maaø som er født på 1920-tallet, til Pål André Helland, sier regissøren.

Utdrag fra filmen "Mer enn et fotballag": Rosenborg slår AC Milan 2-1 på San Siro stadion etter scoringer av Harald Martin Brattbakk og Vegard Heggem.

Utdrag fra filmen "Mer enn et fotballag": Rosenborg slår AC Milan 2-1 på San Siro stadion etter scoringer av Harald Martin Brattbakk og Vegard Heggem.

Kameratskapet

Fire timer med film skal nå halveres, og det er en klippejobb Kine Lepsøe er i gang med.

– Heldigvis har Emil gjort et godt forarbeid, og jeg er veldig imponert over råmaterialet, sier hun.

– Vi lager en film om det sterke kameratskapet i Rosenborg som har vært der hele veien. Også Pål André Helland snakker om hvor viktig det er i dag, understreker Emil Tanem.

Filmen skal etter planen være ferdig i desember.