NRK Meny
Normal

Ny film om Rosenborg snart kinoklar

En ny dokumentarfilm om Rosenborg Ballklubb er snart klar. Det unike kameratskapet og samholdet klubben er tufta på, har vært viktig å få frem for filmskaperne.

Lager film om RBK

Emil Tanem og Kine Lepsøe jobber nå med å få ferdig dokumentarfilmen om Rosenborg.

Foto: Grete Thobroe / NRK

Mesteparten er gjort på dugnad, for støtten de håpet på kom aldri.

– Nei, det har vi dessverre ikke fått. Så det har vært en fantastisk dugnadsinnsats, sier Emil Tanem som er regissør og produsent i Puzzle Filmproduksjon.

Mye å ta av

På skjermene foran seg spiller regissøren av det ene historiske arkivopptaket etter det andre. For i Rosenborgs 100-årige historie er det mye å ta av.

– Vi har samlet mye arkivmateriale og bygger på mange intervjuer. Historien skal vært korrekt. I tillegg dramatiserer vi enkelte episoder, sier Tanem til NRK.

Rosenborgs store gjennombrudd kom med cupfinaleseieren mot storfavoritten Odd i 1960.

Utdrag fra filmen "Mer enn et fotballag" viser stemningen da Rosenborg ble cupmester etter to finalekamper mot Odd. Eldar Hansen scorte alle målene i første finale og to i den andre og ble «Femmåls-Hansen».

Siden har laget dominert norsk fotball i flere tiår, og slo blant annet Milan og Real Madrid i Mesterligaen på 1990-tallet.

120 statister har stilt opp gratis, for å gjenskape den stolte historien til klubben.

– I tillegg har vi intervjuet rundt 30 personer. Fra Klaus Berg og Rolf «Rollen» Maaø som er født på 1920-tallet, til Pål André Helland, sier regissøren.

Utdrag fra filmen "Mer enn et fotballag": Rosenborg slår AC Milan 2-1 på San Siro stadion etter scoringer av Harald Martin Brattbakk og Vegard Heggem.

Utdrag fra filmen "Mer enn et fotballag": Rosenborg slår AC Milan 2-1 på San Siro stadion etter scoringer av Harald Martin Brattbakk og Vegard Heggem.

Kameratskapet

Fire timer med film skal nå halveres, og det er en klippejobb Kine Lepsøe er i gang med.

– Heldigvis har Emil gjort et godt forarbeid, og jeg er veldig imponert over råmaterialet, sier hun.

– Vi lager en film om det sterke kameratskapet i Rosenborg som har vært der hele veien. Også Pål André Helland snakker om hvor viktig det er i dag, understreker Emil Tanem.

Filmen skal etter planen være ferdig i desember.

Video fra Trøndelag

Blå himmel og fine forhold- vinterferien er i gang i Trøndelag.
På samenes festdag må den fineste stasen på. Ella (6) og lillebror Jovna gjør seg klar for feiring.
Et rådyr forvillet seg inn på flyplassen på Røros og måtte reddes ut av ansatte på lufthavna.