Lager EM-mat inspirert av lagene

Trønderen John Ronny Sødahl Furunes er egentlig politijurist, men elsker å lage mat. Spesielt når det er EM eller VM i fotball. For da kan han lage retter fra de forskjellige deltakerlandene.

Ronny Sødahl Furunes

Hobbykokken John Ronny Sødahl Furunes gleder seg til fotball-EM og alle de forskjellige matrettene han skal lage.

Foto: Privat

Det hele startet under fotball-VM i Brasil i 2014. Da laget fotballfrelste Furunes retter fra flere av VM-landene og serverte sine gjester.

– Det mest spesielle var en rett fra Elfenbenskysten som bestod av trykkokt kylling og ris. Men jeg laget også annen god mat fra flere av landene, forteller han til NRK.

Fransk ostebord

Fredag kveld startet EM med kampen Frankrike–Romania.

– Da koste jeg meg med et ostefat av merket "Brie de Paris", en fantastisk god roquefort og chèvre på parisiske bagetter. Tilbehør var paprika, sennep og ripsbærgele, opplyser John Ronny Sødahl Furunes.

EM-mat fransk ost

Fredag kveld koste han seg med et fransk ostefat under åpningskampen mellom Frankrike og Romania.

Foto: Privat

Dermed er han i gang igjen. Lørdag spilte Albania sin aller første EM-kamp, og dermed måtte politijuristen lete fram oppskrifter fra Albania.

– Så i dag serverte jeg en albansk kake til dessert, sier han.

Men favorittlaget hans er England, og derfra kommer lørdagens hovedrett.

– Jeg har i samarbeid med min kollega Terje laget fish & chips. Med utgangspunkt i gode norske råvarer har vi kjøpt torske-fileter som er dekket med en deig før bitene deretter er senket i frityren. Som tilbehør er chips, sitron, HP-saus, Worchestersaus, tabaskosaus, remulade og majones. Til drikke serveres et sveitsisk øl, og desserten er en Revani-kake fra Albania laget med maismel og mandler, forteller Furunes.

Middelhavsmat

Men han er mest glad i mat fra land som Spania, Frankrike, Italia og Tyskland.

– Når Tyskland spiller går det i bratwurst og svineknoke, og så må jeg ha godt drikke til. Enten øl eller vin fra de aktuelle landene, sier Furunes.

Senere i uka skal han jobbe kveldsvakt, og da har han alliert seg med en kollega på jobb.

– Da skal vi lage walisisk kjøttgryte på kveldsvakta, og det blir sikkert spennende, ler han.

Kokkekurs

For to år siden følte han det nesten som et månedslangt intensivt kokkekurs. Han postet mange av rettene sine på Facebook. Nå skal han altså følge opp under EM i Frankrike.

– Jeg leter etter oppskrifter på nettet, og lager mat enten bare til meg selv og samboeren, eller til gjester som vi inviterer. Men jeg må ikke lage mat fra riktig alle land, men det er moro å prøve ut noe som jeg ikke har spist før. I år er jo Island med for første gang, og da må det bli hvalkjøtt eller fisk. Kanskje en sushi, spør hobbykokken.

VM-mat i 2014

Under VM i 2014 laget Furunes også flere matretter. Blant annet denne fransk, tyske, algeriske sammensetningen.

Foto: Privat