Hopp til innhold

– Skjønner ikke hva forbundet tenker på

Landets lærere er misfornøyde med avtalen Utdanningsforbundet har gjort med Kommunenes Sentralforbund (KS). På Charlottenlund videregående skole vurderer flere å melde seg ut av fagforeningen.

Vegard Voll

Lærer ved Charlottenlund videregående skole, Vegard Voll, liker ikke at arbeidgiver får større råderett over lærernes arbeidstid.

Foto: Hege Tøndel Jonli / NRK

Mandag morgen ble det klart at det ikke blir streik i kommunesektoren. Men avtalen som ble forhandlet frem for lærerne innebærer at de må være til stede på skolen 7,5 timer per dag.

Utdanningsforbundet sier seg fornøyd med resultatet, men lærerne truer med å si nei til tariffavtalen.

Lisbeth Strickert

Lisbeth Strickert i Utdanningsforbundet tror medlemmene vil se at avtalen er god.

Foto: NRK

– Jeg håper virkelig lærerne sier ja. Det ligger flere elementer i avtalen som vi har kranglet om i flere år og som nå er på plass, sier leder i Utdanningsforbundet Sør-Trøndelag, Lisbeth Strickert.

– Skjønner ikke hva de tenker

Hun får ikke særlig gehør hos lærerne ved Charlottenlund videregående skole i Trondheim.

– Jeg skjønner ikke hva de tenker når de foreslår at vi skal være på skolen i sju og en halv time hver dag, i tillegg til kvelds- og helgejobbing som det blir når det står på som verst, sier adjunkt Vegard Voll.

Også blant Utdanningsforbundets egne medlemmer er det skepsis til avtalen. Lektor Bruno Coelho er ikke imponert over hva de har oppnådd.

– Det er litt spesielt at forbundet har gått inn i mekling for å kjempe om arbeidstiden og en lønnsøkning på 3,8 prosent, og så kommer de ut med nøyaktig det som KS hadde foreslått fra starten av, sier han om rammen på 3,3 prosent.

LES: Lærer om oppgjøret: – De tråkker på oss

– Lærerne har fått gjennom det viktigste

Lisbeth Strickert i Utdanningsforbundet er glad for at det ikke ble streik, og synes resultatet er godt.

Charlottenlund videregående

Lærerne på Charlottenlund vgs er ikke de eneste som raser mot arbeidstidsavtalen.

Foto: Hege Tøndel Jonli / NRK

Bruno Coelho

Lektor Bruno Coelho vil vurdere å melde seg ut av Utdanningsforbundet.

Foto: Hege Tøndel Jonli / NRK
– Det tror jeg medlemmene våre vil oppfatte. Medlemmene har sagt at de vil beholde en sentral, kollektiv avtale samt få en sentral avtale om undervisningstimer. Disse to elementene er på plass. I tillegg har vi fått en sikring av for- og etterarbeid for lærerne i skoletiden. Det er veldig bra.

Strickert synes forhandlerne har gjort en god jobb, men skryter også av medlemmene i forbundet.

– De har holdt trykket oppe i flere måneder. Jeg skjønner at de kan være frustrerte, men vi fikk altså de viktigste prinsippene på plass - pluss litt mer.

Avtalen forbundet har gått god for skal sendes ut til uravstemming blant medlemmene innen 6. juni. En eventuell streik kan ikke starte før tidligst 14 dager etter at resultatet av denne avstemningen foreligger, altså i skoleferien.

LES: Lærerne må ta streiken i sommerferien

Blåser ut på Facebook

Utdanningsforbundet mener det er en seier at man har klart å holde antall undervisningstimer for lærerne konstant, at mer av den samlede arbeidstiden skal brukes til for- og etterarbeid, og at arbeidsgiverne får større råderett over lærernes arbeidstid. Det siste betyr at lærerne SKAL være til stede på skolen 7,5 timer per dag i skoleåret.

På en Facebook-gruppe for lærere og andre som i utgangspunktet støttet Utdanningsforbundets krav i arbeidstidsforhandlingene med KS, hagler imidlertid kritikken:

«Hvis jeg forstår skrivet (...) betyr dette en total kollaps fra Utdanningsforbundet»

«MELD DEG UT! (Men ikke før du har stemt nei i uravstemningen!)»