NRK Meny
Normal

Skal lære mødre å bære babyen

Det er lurt å ta de nyfødte med på turer i skog og mark, mener fysioterapeut Melanie Degen på Ørlandet. Hun lærer foreldre hvordan de skal bære barna sine.

Marion Haugen

Her bærer Marion Haugen sin fire måneder gamle sønn Brage i et knyttet sjal på brystet.

Foto: Ståle Yttrehus / NRK

En av de som er utålmodig etter å komme seg ut i friskluft er fire måneder gamle Brage. Han henger trygt og godt på mamma Marion Haugens mage i en slags kenguruløsning.

– Det er mye bedre å bære sånn enn å måtte bære ham med armene hele tiden. Det er også greit hvis man skal gjøre husarbeid eller andre sysler. Det er veldig praktisk og det er greit å ha han nær seg, sier Haugen til NRK.

Viktig å bære riktig

melani Degen

Fysioterapeut Melanie Degen lærer foreldre å bære babyen riktig.

Foto: Ståle Yttrehus / NRK

Vi er inne i det internasjonale friluftslivets år og fysioterapeut Degen mener barn også bør involveres i dette, og da er bæremåten viktig. Haugen falt for fristelsen til å bli med på hennes kurs. Der lærer de også praktiske løsninger for hvordan bæreinnretninger kan lages hjemme.

– Jeg synes det er veldig viktig at foreldre bærer riktig slik at de ikke sliter seg ut og at de ikke får problemer med skuldre og rygg. Det er også en veldig fin måte å bli kjent med barnet sitt på, sier Degen til NRK.

Akkurat som lille Brage er babyer skjøre og sårbare, derfor er det viktig å bære riktig i alle sammenhenger, mener fysioterapeuten.

– Det er jo veldig fint å gå på trilletur med barnevogn, men man kommer seg ikke frem over alt med den, og derfor er det veldig greit å ha et alternativ slik at man kan komme seg ut i naturen, sier hun.

– Hva hvis man snubler i ei rot eller lignende, er ikke det farlig?

– Nei, egentlig ikke. Man må bare bruke sunn fornuft og gå der man selv føler seg trygg. Hvis man ikke er vant til å gå i skog og mark, så kan man begynne i et enkelt terreng, sier Degen.

HØR RADIOREPORTASJEN (Artikkelen fortsetter under):

Vil spre budskapet

Degen forteller at det er viktig for henne å spre budskapet om riktig bæreteknikk.

– Det er til det beste for både mor og barn, sier hun.

På kurset lærte Haugen å knyte sjalet hun skal bære Brage i på en ny måte, samt hvordan hun skal løfte ham riktig.

– Nå kommer jeg til å gå mer ute i skog og mark, sier hun.