NRK Meny
Normal

Norsk legesuksess redder liv i Afrika

Innsatsen til engasjerte leger fra Trondheim har ført til endringer i helsesystemet i Sierra Leone.

Øver på fødsler i Sierra Leone

Sierra Leone er et av verdens farligste land å føde i. Avansert fødselshjelp er en viktig del av treningen.

Foto: Håkon Bolkan

Håkon Bolkan

Håkon Bolkan i Capacare.

Foto: Henriette Louise Krogness / NRK

Frivillig innsats fra trønderske leger og sykepleiere kommer befolkningen i Sierra Leone til gode. I litt over to år har de lært opp lokale sykepleiere til å utføre livreddende kirurgi.

– Tilgang til helsetjenester er en rettighet, og den rettigheten er like stor uansett hvor man er hen, sier initiativtager Håkon Bolkan til NRK.

Han er lege på St. Olavs hospital i Trondheim og styreleder i Leger uten grenser, i tillegg til å drive organisasjonen Capacare.

– Det er mulig å få veldig mye mer helse ut av hvert minutt man arbeider i Sierra Leone enn her i Norge. Det er en veldig sterk motivasjon for meg, sier han.

Skriker etter leger

De siste årene har Bolkan og kollegaene lært opp rundt 30 sykepleiere ved Masanga sykehus i Tonkolilidistriktet. Landet skriker etter flere leger.

– I gjennomsnitt har én nordmann ni operasjoner i løpet av livet, men i Sierra Leone får 1000 personer i løpet av hele deres levetid kun 1,5 inngrep. Så stor forskjell er det, forteller Bolkan.

Sierra Leone

Lokale helsearbeidere trener på et kirurgisk inngrep.

Foto: Håkon Bolkan

Rundt 15 trønderske leger og sykepleiere fra St. Olavs hospital, samt leger fra Danmark og Holland, reiser jevnlig til Sierra Leone for å drive opplæring. Og nå brer Capacare- prosjektet om seg.

Myndighetene med på laget

– Vi samarbeider ikke bare med lokale helsemyndigheter, men også med helseministeriet i hovedstaden. De har sagt at de ønsker å bruke de vi trener til alle landets sykehus.

Og det er veldig viktig at myndighetene i Sierra Leone føler eierskap til prosjektet, ifølge Bolkan.

– Det hadde vært mye enklere om vi hadde gjort det på egenhånd, men vi vet at da ville det ikke vært noen som følte noe eierskap til det om noen år.

Tidligere i år gikk myndighetene med på å gi de som er med i prosjektet permisjon med lønn.

– Når de investerer så mye over så mange år, så vil de ha noe tilbake når de er ferdige. Det gir oss en stor trygghet om at de vi trener blir brukt på en god måte, sier Bolkan.

Undervisning i Sierra Leone

Operasjonssykepleier Sigrun Holen underviser i hygeniske prinsipper.

Foto: Håkon Bolkan

UD imponert

Prosjektet høster også godord fra Utenriksdepartementet.

– Vi synes det er flott at leger viser engasjement som dette, og overfører kunnskap til lokale helsearbeidere. Det er viktig at fattige land lærer opp sine egne helsearbeidere slik at de blir mindre avhengige av utenlandske eksperter, sier politisk rådgiver, Unni Berge til NRK.

Fått NTNU-stipend

Nå har Bolkan fått et doktorgradstipend fra NTNU, som vil gi verdifulle forskningsresultater.

– Det er veldig viktig, både for å kunne evaluere prosjektet på en ordentlig måte, men også for å påvirke politikere og beslutningstakere.

Han har også knyttet kontakter til andre nordiske universiteter, blant annet Karolinska-instituttet i Sverige.

Etterlyser flere frivillige

– Vi trenger flere leger, og vil gjerne komme i kontakt med pensjonerte kirurger, gynekologer, anestesileger, og sykepleiere som kjenner at de fremdeles har mye igjen å gi. Dette er ofte folk som kan faget sitt utrolig godt, så vi har hatt veldig gode erfaringer med det, sier Bolkan.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
F-35 flyr over Ørland hovedflystasjon
I Storlidalen i Oppdal er de allerede i gang med å lage skiløyper.