NRK Meny
Normal

La ned snublesteiner i Trondheim

Søndag ble det satt ned ti snublesteiner i gater rundt om i Trondheim. Steinene er til minne om ofre under 2. verdenskrig.

Snublestein

Her setter Günter Demnig ned snublesteinen til Robert Savosnick i Wessels gate i Trondheim.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen/NRK

Familien Savosnick

Dette er døtrene til Robert Savosnick. Fra venstre Chava, Desiree, Grethe og Birgitta.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen/NRK

Chava Savosnick fra Trondheim mistet bestefaren sin Ernst under 2. verdenskrig. Faren Robert overlevde oppholdet i nazistenes fangeleir. Felles for begge er at ble arrestert av politiet i Trondheim og sendt til tyske konsentrasjonsleire.

På samme sted

I dag ble snublesteinen til minne om Robert Savosnick satt ned i Wessels gate i Trondheim. I fjor fikk faren Ernst sin stein på samme sted.

– Dette var barndomshjemmet til min far. Jeg har aldri bodd her selv, men han har fortalt mye om dette huset, sier Chava Savosnick til NRK.

I dag møttes et 50-talls mennesker i Trondheim for å være med på seremonien når de ti snublesteinene ble satt ned i byen. Steinene er to millimeter høyere enn de andre, og folk kan komme til å snuble i dem. Da vil de få se ei navneplate med informasjon om de som ble sendt til konsentrasjonsleirene.

Tysk kunstner

– Det er den tyske kunstneren Günter Demnig som fikk ideen til dette prosjektet som er verdensomspennende. Så langt er det satt ned rundt 60.000 snublesteiner til minne om nazistenes ofre, sier Savosnick.

Hun mener dette er et viktig tiltak slik at folk ikke glemmer de som ble tatt av nazistene under 2. verdenskrig.

– Steinene blir satt ned utenfor hjemmene til personene som ble arrestert. I dag har det kommet etterkommere fra flere land for å være med på denne seremonien, forteller hun.

Snublesteiner

Ernst og Robert Savosnick har nå fått sine snublesteiner i Wessels gate.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen/NRK